Chişinăul mizează pe suportul Ucrainei în rezolvarea conflictului transnistrean

În cadrul vizitei oficiale la Kiev, premierul Filip s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Poroşenko. Oficialii au discutat despre reglementarea conflictului transnistrean şi cooperarea bilaterală a statelor spre o integrare europeană rapidă.
Pavel Filip şi Petro Poroşenco, Kiev 13.02.2017
Pavel Filip şi Petro Poroşenco, Kiev 13.02.2017 (gov.md)

În cadrul întrevederii de luni cu preşedintele Ucrainei Petro Poroşenco, prim-ministrul Pavel Filip a remarcat că în ultima perioadă dialogul bilateral a trecut la o nouă etapă de dezvoltare, iar R. Moldova este pregătită să coopereze pentru ca ambele state să meargă rapid în direcţia integrării europene.

Preşedintele Petro Poroşenko a menţionat că autorităţile de la Kiev sunt deschise pentru un dialog constructiv care să aibă la bază promovarea intereselor cetăţenilor celor două state afirmând că relaţiile diplomatice bilaterale sunt la un nivel înalt, “suntem sinceri, avem încredere şi suntem recunoscători Republicii Moldova pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Oficialii au discutat şi despre participarea Ucrainei in procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. Petro Poroşenko a menţionat că Ucraina susţine eforturile Republicii Moldova de a soluţiona conflictul transnistrean pe cale paşnică şi în interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Premierul Pavel Filip a menţionat că solidaritatea regională în astfel de chestiuni este foarte importantă, iar autorităţile de la Chişinău mizează pe suportul Ucrainei în promovarea unor discuţii echitabile.

„Este important ca Ucraina şi Republica Moldova să fie parteneri în promovarea normelor dreptului internaţional în regiune şi să se susţină reciproc în promovarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale celor două state.”

În cadrul întrevederii, Pavel Filip şi Petro Poroşenko au discutat despre cooperarea comercial-economică şi cultural-umanitară, finalizarea procesului de demarare a frontierei de stat şi reglementarea drepturilor de proprietate, precum şi despre importanţa cooperării moldo-ucraineană pe plan internaţional, inclusiv în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Consiliului Europei şi OSCE.

Menţionăm că luni, în cadrul primei sale vizite oficiale la Kiev Pavel Filip, premierul R. Moldova, şi premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, au semnat Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe