Gazoductul Ungheni – Chişinău va fi pus în funcţiune spre finele anului 2019

Ministrul Economiei de la Chişinău susţine, în cadrul unei vizite la Ploieşti, că România este cel mai important partener al R. Moldova, atât la compartimentul realizării proiectelor bilaterale, cât şi ca piaţă de export al mărfurilor şi serviciilor.
Ştefan Sârbu
28.04.2017

Până la 15 mai, va fi elaborat şi pus în aplicare planul comun de implementare a proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România. O decizie în acest sens a fost luată de miniştrii economiei, Octavian Calmîc şi Mihai Tudose, în cadrul întrevederii de lucru, care a avut loc în seara zilei de 27 aprilie, în oraşul Ploieşti, judeţul Prahova.

Decizia a fost luată de Octavian Calmîc şi Mihai Tudose în urma analizei comune a procesului de implementare a acestor două proiecte şi are drept scop stabilirea unor termeni concreţi pentru fiecare etapă de realizare, structurilor responsabile de executare, etc.

Analizând situaţia la zi, cei doi miniştri au constatat că proiectul de interconexiune pe segmentul gazelor naturale derulează conform calendarului şi către finele anului 2019 gazoductul Ungheni – Chişinău va fi pus în funcţiune. În context, preşedintele consiliului de administraţie a Societăţii Naţionale de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A., Ion Sterian, a informat demnitarii că săptămâna viitoare la Chişinău, în cadrul reuniunii experţilor va fi discutat planul de acţiuni pentru perioada următoare a proiectului.

Referindu-se la interconexiunea reţelelor de transport energie electrică, miniştrii au constatat de comun acord că există o întârziere de câteva luni, în primul rând, din cauza întârzierii cu realizarea proiectului tehnic a interconexiunii. În acest context, ministrul Mihai Tudose a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti vor aloca 1,8 milioane de euro, necesare pentru realizarea acestui proiect şi prezentarea lui până la mijlocul lunii iulie curent.

La Ploieşti, miniştrii Calmâc şi Tudose au discutat şi aspectele relaţiilor comercial-economice dintre două state, Mihai Tudose a menţionat că România este în continuare un partener fidel al Republicii Moldova atât in procesul de integrare europeană, cât şi cel de realizare a reformelor în toate domeniile, inclusiv cel economic.

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a notat că România rămâne a fi cel mai important partener al R. Moldova, atât la compartimentul realizării proiectelor bilaterale, cât şi ca piaţă de export al mărfurilor şi serviciilor autohtone. ”În 2016 schimburile comerciale dintre statele noastre au depăşit volumul de un miliard de euro, acestea, practic, fiind dublate. Dar sunt sigur că această cifră poate fi şi mai mare dacă reuşim să eficientizăm la maxim proiectele existente, precum şi să iniţiem unele noi, reciproc avantajoase pentru ambele state.”

Octavian Calmîc, ministru al Economiei al RM în perioada 26 – 27 aprilie a întreprins o vizită în România, la Ploieşti, judeţul Prahova unde a participat la Forumul economic moldo-român organizat în cadrul Expoziţiei ”Fabricat în Moldova” care are loc în perioada 27 – 29 aprilie, unde participă peste 40 de companii din Moldova, ce desfăşoară activitate în domeniul industriei uşoare, agrobusiness, cereale, echipamente electronice, servicii medicale, etc..

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor