Gazoductul Iaşi-Ungheni: start puturos - 7% în România şi 0% în Republica Moldova.

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni se realizează în patru puncte de pe teritoriul României şi constau în lucrări de montaj şi îngropare a ţevilor. Aceste lucrări au început pe data de 2 octombrie, la mai bine de o lună după inaugurarea oficială a şantierului de către o delegaţie condusă de prim-ministrul român Victor Ponta.
(STR / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
08.10.2013

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni se realizează în patru puncte de pe teritoriul României şi constau în lucrări de montaj şi îngropare a ţevilor. Aceste lucrări au început pe data de 2 octombrie, la mai bine de o lună după inaugurarea oficială a şantierului de către o delegaţie condusă de prim-ministrul român Victor Ponta.

Deci pe teritoriul României se munceşte în patru puncte din judeţul Iaşi şi anume: în localităţile Golăieşti, Victoria, Sculeni şi Leţcani. Potrivit adevărul.md. în ultima dintre comunele enumerate, se va realiza nodul tehnologic pentru conexiunea cu reţeaua de gaz de pe teritoriul României.

Până în prezent muncitorii societăţilor angajate pentru proiect au reuşit să sudeze conducte pe o lungime de aproximativ 2,2 kilometri, din totalul de 32,19 kilometri contractaţi pe partea românească.

Însă pe teritoriul Republicii Moldova, unde gazoductul va avea o lungime de aproximativ 10 kilometri, nu au început încă lucrările. Problema este generată de formalităţile vamale necesare pentru trecerea conductelor din România.

La momentul de faţă lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni sunt la stadiul de aproximativ 7% pe malul românesc al Prutului şi de 0% în Republica Moldova.

Oficialii proiectului sunt optimişti că se vor încadra în termenul de 20 decembrie - termen angajat în faţa Guvernului României.

În acest sens, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, beneficiarul proiectului, a specificat: „Ne încadrăm până pe 20 decembrie pentru firul terestru. Adică, până la această dată vor fi montate şi îngropate conductele. Mai sunt apoi conexiuni, probe tehnologice de făcut. Rezolvăm şi cu Republica Moldova. Într-o zi, maxim două, vor ajunge conductele şi acolo. Sunt doar 10 kilometri, deci nu e o problemă”.

Precizăm că oficialii europeni susţin lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni. În acest sens premierul Poloniei, Donald Tusk a precizat anterior: “Salutăm lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, asemenea proiecte sunt susţinute de întreaga Europa şi Polonia va sprijini Republica Moldova în acest sens. Este în interesul Poloniei şi al întregii Europe de a conecta Moldova la o piaţă comună energetică”.

Deschiderea oficială a lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni a revitalizat perspectiva eliberării Chişinăului de sub tutela energetică a Moscovei prin diversificarea căilor de alimentare cu gaz natural. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a declarat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Româneşti, că gazoductul reprezintă “o declaraţie de independenţă energetică”.

Construcţia gazoductului este parte din protocolul de colaborare a Republicii Moldova cu România din anul 2010. Gazoductul urmează să devină o sursă alternativă de livrare a gazelor în ambele state. Proiectul prevede construcţia unui gazoduct de 43,2 km, dintre care 11 km - pe teritoriul Republicii Moldova.

Valoarea lucrărilor de construcţie este estimată la 26,5 mln. de Euro, dintre care 9 mln. revin sectorului de pe partea moldovenească. Gazoductul va permite Republicii Moldova să se conecteze la sistemul de alimentare cu gaz european, prin intermediul României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor