S-a dat startul lucrărilor de construcţie a Gazoductului Iaşi-Ungheni

Comisarul pentru energie  Gunter Oettinger
Comisarul pentru energie  Gunter Oettinger (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Lucrările de construcţie a Gazoductului Iaşi-Ungheni au fost lansate astăzi, la Ungheni. La ceremonie au participat premierul Iurie Leancă, prim-ministrul român, Victor Ponta, fostul premier Vlad Filat şi comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger. Oficialii străini, prezenţi la eveniment, s-au arătat mulţumiţi de eforturile depuse de Republica Moldova şi au dat asigurări că vor exista şi alte proiecte de conlucrare.

Guenther Oettinger, a afirmat că Europa este dispusă să sprijine diferite proiecte de interconexiune dintre România şi Republica Moldova: "Asistăm la lansarea acestui proiect cu adevărat important în sectorul energetic. Acest proiect are o importanţă strategică. La cea de-a doua etapă a acestui proiect se prevede că gazele naturale din Europa vor ajunge aici, în Republica Moldova. Mă bucur foarte mult să văd că Republica Moldova se atârnă foarte serios faţă de angajamentele pe care şi le-a asumat în faţa comunităţii energetice. Vom face această cooperare să fie cât mai durabilă", a precizat oficialul european.

Construcţia gazoductului este parte din protocolul de colaborare a Republicii Moldova cu România din anul 2010. Gazoductul urmează să devină o sursă alternativă de livrare a gazelor în ambele state. Proiectul prevede construcţia unui gazoduct de 43,2 km, dintre care 11 km - pe teritoriul Republicii Moldova.

Valoarea lucrărilor de construcţie este estimată la 26,5 mln. de Euro, dintre care 9 mln. revin sectorului de pe partea moldovenească. În iulie 2012, proiectul a fost declarat drept unul de interes naţional în R. Moldova. Conform declaraţiei comune din iunie a premierilor celor două ţări, gazoductul urmează să devină funcţional până la sfârşitul anului 2013 şi va permite Republicii Moldova să se conecteze la sistemul de alimentare cu gaz european, prin intermediul României.