Lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni- Iaşi au fost încredinţate consorţiului de companii din România
alte articole
Concursul pentru realizarea lucrărilor de construcţie a celor 11 km de gazoduct pe teritoriul Republicii Moldova a fost câştigat de consorţiul de companii din România. Contractul a fost semnat, marţi, de viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi reprezentantul companiei române. Potrivit ”Infotag" cu trimitere la datele Ministerului Economiei, Comisia de evaluare a decis acordarea contractului consorţiului de companii JV Habau Pipeline Systems SRL, România (fondator fiind Habau Hoch- und Tiefbaugesellschaft m.b.H, Austria), Inspet SA, România si IPM-Partners SRL, România.
În ceea ce priveşte aspectul financiar al ofertelor examinate în cadrul Comisiei de Evaluare, se menţionează că din cele 3 oferte calificate din punct de vedere administrativ şi tehnic, oferta de preţ prezentată de consorţiul Habau Pipeline Systems SRL, Inspet SA şi IPM-Partners SRL a fost cea mai mică, constituind 6,65 mln. Euro, deşi cheltuielile pentru construcţie se estimau la 9 mln. de Euro.
Conform condiţiilor licitaţiei la concurs au fost evaluate ofertele persoanelor juridice care au întrunit criterii de participare, precum: deţinerea licenţei pentru construcţia de conducte de gaz cu o presiune de 55 bari, deţinerea de către angajaţi a permiselor şi autorizaţiilor pentru construirea gazoductelor magistrale, experienţă de cel puţin 5 ani a personalului de bază şi calificări relevante în lucrări de natură similară acestui proiect, experienţă de realizare a cel puţin un proiect similar, să deţină echipamente, materiale, resurse umane şi financiare necesare pentru a efectua cel puţin 70% din volumul contractului cu resursele proprii.
De asemenea, ofertantul câştigător urmează să depună o garanţie de bună execuţie de 5% din valoarea contractului, la semnarea contractului. Specialiştii din cadrul Ministerului Economiei menţionează că ofertantul a executat numeroase proiecte de construcţie la gazoducte de categorie magistrală cu diametrul cuprins între 500-1400 mm, precum şi a unor staţii de comprimare a gazelor naturale. De asemenea, se menţionează că ofertantul a executat şi proiecte de construcţie a gazoductelor cu subtraversarea râurilor.
Ministerul Economiei împreună cu consorţiul câştigător au început organizarea evenimentului de lansare propriu-zisă a şantierului din 27 august, curent, la care va participa, alături de conducerea Guvernului Republicii Moldova, Comisarul European pentru energetică, Gunther Oettinger, premierul român, Victor Ponta, precum şi alţi oficiali din Republica Moldova şi România.
Construcţia gazoductului este parte din protocolul de colaborare a Republicii Moldova cu România din anul 2010. Gazoductul urmează să devină o sursă alternativă de livrare a gazelor în ambele state. Proiectul prevede construcţia unui gazoduct de 43,2 km, dintre care 11 km - pe teritoriul Republicii Moldova.
Valoarea lucrărilor de construcţie este estimată la 26,5 mln. de Euro, dintre care 9 mln. revin pentru sectorul de pe partea moldovenească. În iulie 2012, proiectul a fost declarat drept unul de interes naţional în R. Moldova. Conform declaraţiei comune din iunie a premierilor celor două ţări, gazoductul urmează să devină funcţional până la sfârşitul anului 2013 şi va permite Republicii Moldova să se conecteze la sistemul de alimentare cu gaze european, prin intermediul României.