Victor Ponta se află în vizită oficială de două zile în Republica Moldova

Premierul  român Victor Ponta.
Premierul  român Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Premierul român, Victor Ponta, se află într-o vizită oficială în Moldova. Oficialul român şi-a început ziua cu depunerea de flori, la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, din centrul Chişinăului, fiind însoţit de omologul său moldovean, Iurie Leancă, şi de comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger.

Scopul vizitei sale la noi în ţară este de a participa, împreună cu Iurie Leancă şi Guenther Oettinger, la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcţie a Gazoductului Iaşi-Ungheni, ce se desfăşoară în Ungheni.

Apoi, Victor Ponta va participa şi la deschiderea Forumului Economic al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Fiind într-o vizită de două zile, la invitaţia omologului său moldovean, Iurie Leancă, Victor Ponta, premierul României a avut deja o întrevedere cu oficialul moldovean în cadrul căreia s-au discutat următoarele subiecte: integrarea europeană a Republicii Moldova, inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, înfiinţarea unui serviciu de tip SMURD, retransmiterea postului TVR în Republica Moldova, dar şi bursele acordate tinerilor care vor să înveţe peste Prut.

"Vizita domnului Ponta este plină de semnificaţie ce are loc în ajunul şi în timpul Zilei Independenţei Republicii Moldova. La data de 27 august urmează să lansăm construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, un proiect eminamente european cu sprijin financiar şi politic de la Bruxelles. Sunt convins că vom reuşi ca într-o perioadă nu foarte îndelungată de timp acest gazoduct să fie funcţional…", a declarat Iurie Leancă.

Deasemenea premierul moldovean a mai adăugat că suntem în preajma unui eveniment foarte important, Summitul de la Vilnius, şi astfel discuţiile privind sprijinul punctual al României, dar şi al celorlalţi parteneri vor continua.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că România sprijină drumul european al Republicii Moldova. "Sunt convins că Moldova are un drum european de la care nu există vreo întoarcere, şi nu ar fi bine să fie vreo întoarcere, iar România este principalul avocat al Moldovei pentru a-şi continua cu demnitate şi cu succes acest drum", a declarat premierul român.

Totodată, Victor Ponta a vorbit şi despre bursele acordate tinerilor din Republica Moldova care vor să înveţe peste Prut. "Sunt 5.000 de burse oferite de Guvernul României, problema nu este să mărim numărul pentru că nu le-am folosit nici pe acestea. Avem 2.800 de cereri pentru anul acesta. Trebuie să încercăm să diversificăm sistemul de burse, să convingem cât mai mulţi tineri din Moldova să studieze la universităţi bune din Bucureşti. Eventual să se întoarcă aici.", a afirmat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe