Şase companii s-au înscris în concursul pentru construcţia secţiunii moldoveneşti a gazoductului Iaşi-Ungheni
Şase companii s-au înscris în concursul pentru construcţia secţiunii moldoveneşti a gazoductului Iaşi-Ungheni menit să diversifice sursele de alimentare cu gaz ale RM. Potrivit datelor oferite de Ministerul Economiei, pentru executarea lucrărilor de construcţie a porţiunii moldoveneşti a gazoductului Iaşi-Ungheni au depus oferte 6 companii din Austria, Italia, România, Turcia şi Republica Moldova.
Patru oferte au fost depuse de consorţii compuse din câteva companii şi două - de către companii unice. Termenul limită pentru depunerea dosarelor a expirat pe 22 iulie. Comisia de evaluare a ofertelor pentru concursul de selectare a executorului lucrărilor de construcţie a "Conductei de interconectare a sistemului naţional de transport gaze din România cu sistemul de transport gaze din Republica Moldova pe direcţia r. Prut - s. Todireşti, r. Ungheni", şi-a început deja activitatea. Deşi nu există un termen limită pentru evaluarea ofertelor, contractantul urmează a fi selectat până la data de 27 august, când urmează a fi lansate lucrările de construcţie. La ceremonie a fost invitat să participe şi comisarul european pe Energie, Guenther Oettinger.
Construcţia gazoductului este parte din protocolul de colaborare a Republicii Moldova cu România din anul 2010, menţionează InfoTag. Gazoductul urmează să devină o sursă de alternativă de livrare a gazelor în ambele state. Proiectul prevede construcţia unui gazoduct de 31 km pe teritoriul României, şi de 9 km - pe cel moldovenesc, în valoare totală de circa 20 mil. euro, care va fi acoperită parţial din fonduri europene. În iulie 2012, proiectul a fost declarat drept unul de interes naţional în R. Moldova. Conform declaraţiei comune din iunie a premierilor celor două ţări, gazoductul urmează să devină funcţional până la sfârşitul anului 2013 şi va permite Republicii Moldova să se conecteze la sistemul de alimentare cu gaze european, prin intermediul României.