Donald Tusk: "Salutăm lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni”
alte articole
“Salutăm lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, asemenea proiecte sunt susţinute de întreaga Europa şi Polonia va sprijini Republica Moldova în acest sens. Este în interesul Poloniei şi al întregii Europe de a conecta Moldova la o piaţă comună energetică”, a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk în cadrul unei vizite oficiale a premierului moldovean Iurie Leancă în Polonia.
În cadrul întrevederii, premierii au discutat şi despre cooperarea bilaterală şi despre realizarea procesului de integrare a Moldovei în UE. Polonia a sprijinit Moldova pe parcursul european, inclusiv în cadrul Comisiei moldo-polone de integrare europeană.
Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul Poloniei pentru a-şi realiza obiectivul major - integrarea europeană. Potrivit lui Iurie Leancă parafarea la Summitul de la Vilnius a Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb, va însemna că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a căpătat un caracter ireversibil.
„Moldova poate miza pe sprijinul Poloniei în procesul de integrare europeană, vom susţine proiectul liberalizării vizelor - este un obiectiv realizabil” a declarat Donald Tusk, reiterând că Varşovia sprijină Moldova în efortul de modernizare şi aliniere la standardele europene.
La invitaţia premierului moldovean Iurie Leancă, Donald Tusk, premierul Poloniei, este aşteptat la primăvară la Chişinău, pentru a participa la un forum pe tema investiţiilor europene, având ca scop de a atrage investiţii europene în Moldova.
Precizăm că deschiderea oficială a lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni a revitalizat perspectiva eliberării Chişinăului de sub tutela energetică a Moscovei prin diversificarea căilor de alimentare cu gaz natural. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a declarat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Româneşti, că gazoductul reprezintă “o declaraţie de independenţă energetică”.
Construcţia gazoductului este parte din protocolul de colaborare a Republicii Moldova cu România din anul 2010. Gazoductul urmează să devină o sursă alternativă de livrare a gazelor în ambele state. Proiectul prevede construcţia unui gazoduct de 43,2 km, dintre care 11 km - pe teritoriul Republicii Moldova.
Valoarea lucrărilor de construcţie este estimată la 26,5 mln. de Euro, dintre care 9 mln. revin sectorului de pe partea moldovenească. Gazoductul va permite Republicii Moldova să se conecteze la sistemul de alimentare cu gaz european, prin intermediul României.