Gazoductul Iaşi-Ungheni, mai aproape de realitate

(STR / AFP / Getty Images)

Apariţia gazoductului Iaşi-Ungheni sparge monopolul deţinut de Gazprom în Republica Moldova. Construirea conductei va costa peste 24 de milioane de euro, un sfert din sumă fiind acoperită din fonduri europene.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va interconecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova şi va transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz, echivalentul a 15% din producţia anuală a ţării noastre.
Gazoductul cu o lungime de 43 de kilometri, din care nouă vor fi construiţi pe teritoriul Republicii Moldova, ar urma sa fie operaţional din 2014 – 2015 şi va permite Chişinăului să se conecteze la sistemul de alimentare cu gaze europene prin intermediul României, ţară care va juca un rol cheie între UE şi Republica Moldova.

România nu ştie încă la ce preţ va vinde gazul în Republica Moldova. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită declara la începutul lunii iulie că va fi vândut la preţul pieţei.

“Cât va fi piaţa în luna decembrie, cu atâta vom vinde. Nu ştiu, 400-450 (dolari n.r.). Cât va fi în Europa la vremea respectivă”, spunea Nită.

Moldova consumă anual 0,9 miliarde de metri cubi de gaz, pe care îl importă prin Ucraina, de la gigantul rus Gazprom. România consumă anual 14 miliarde de metri cubi de gaz, cea mai mare parte (80%) produs local, de companii precum OMV Petrom sau Romgaz.

„Preţul pe piaţă este în jur de 500 de dolari mia de metri cubi, vorbesc de un preţ mediu la consumatori. Este mai mare decât preţul de piaţă din România. Ştim ca şi în România va mai creşte, odată cu liberalizarea pieţei. Estimările noastre arată că, pe un interval de 4-5 ani, oricum preţul de piaţă din România va fi atractiv pentru furnizorii din Republica Moldova”, spunea în iulie vice-prim ministrul Republicii Moldovei, Valeriu Lazăr.

Premierul Victor Ponta va inspecta, luni după-amiază, lucrările pentru gazoductul Iaşi-Ungheni, în partea românească, iar marţi va inaugura lucrările de la Ungheni, alături de Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova şi de Günther Oettinger, comisarul european pentru energie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie