Gazoductul Iaşi-Ungheni, mai aproape de realitate
alte articole
Apariţia gazoductului Iaşi-Ungheni sparge monopolul deţinut de Gazprom în Republica Moldova. Construirea conductei va costa peste 24 de milioane de euro, un sfert din sumă fiind acoperită din fonduri europene.
România nu ştie încă la ce preţ va vinde gazul în Republica Moldova. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită declara la începutul lunii iulie că va fi vândut la preţul pieţei.
“Cât va fi piaţa în luna decembrie, cu atâta vom vinde. Nu ştiu, 400-450 (dolari n.r.). Cât va fi în Europa la vremea respectivă”, spunea Nită.
Moldova consumă anual 0,9 miliarde de metri cubi de gaz, pe care îl importă prin Ucraina, de la gigantul rus Gazprom. România consumă anual 14 miliarde de metri cubi de gaz, cea mai mare parte (80%) produs local, de companii precum OMV Petrom sau Romgaz.
„Preţul pe piaţă este în jur de 500 de dolari mia de metri cubi, vorbesc de un preţ mediu la consumatori. Este mai mare decât preţul de piaţă din România. Ştim ca şi în România va mai creşte, odată cu liberalizarea pieţei. Estimările noastre arată că, pe un interval de 4-5 ani, oricum preţul de piaţă din România va fi atractiv pentru furnizorii din Republica Moldova”, spunea în iulie vice-prim ministrul Republicii Moldovei, Valeriu Lazăr.
Premierul Victor Ponta va inspecta, luni după-amiază, lucrările pentru gazoductul Iaşi-Ungheni, în partea românească, iar marţi va inaugura lucrările de la Ungheni, alături de Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova şi de Günther Oettinger, comisarul european pentru energie.