Construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi va fi finalizată până la sfârşitul anului 2013

Contractele pentru construcţia porţiunii moldo-române a conductei magistrale de gaz Ungheni-Iaşi, vor fi semnate în luna august, astfel ca proiectul să fie încheiat până la sfârşitul anului 2013. Despre aceasta a declarat, vineri, în cadrul unui briefing, ministrul român al Energiei, Constantin Niţă după ce a avut o întrevedere cu vicepremierul în exerciţiu, Valeriu Lazăr.
(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.05.2013

Contractele pentru construcţia porţiunii moldo-române a conductei magistrale de gaz Ungheni-Iaşi, vor fi semnate în luna august, astfel ca proiectul să fie încheiat până la sfârşitul anului 2013. Despre aceasta a declarat, vineri, în cadrul unui briefing, ministrul român al Energiei, Constantin Niţă după ce a avut o întrevedere cu vicepremierul în exerciţiu, Valeriu Lazăr.

Potrivit Infotag, Niţă a spus că în cadrul întrevederii au fost abordate toate aspectele legate de interconectarea sistemelor energetice ale Moldovei şi României. "În mod special, noi considerăm că este necesară conectarea cât mai grabnică a sistemelor electroenergetice. Pe această dimensiune mai avem mult de lucrat. Este necesar de elaborat un studiu de fezabilitate, proiecte, de identificat surse de finanţare", a remarcat el.

În cadrul întrevederii s-a ajuns la înţelegerea de a elabora, până pe 1 iulie, o foaie de parcurs în ceea ce priveşte inteconectarea sistemelor energetice ale Moldovei şi României. "Planificăm că în următorii câţiva ani, sistemele electroenergetice şi de transportare gaze din România şi Moldova vor fi conectate", a spus Niţă.

Potrivit lui Lazăr, "elaborarea studiului de fezabilitate va determina modalitatea cea mai optimă de interconectare a celor două sisteme". El a comunicat că părţile au discutat despre evoluţia pregătirilor pentru debutul lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni-Iaşi, inclusiv, aspectele tehnice. Acest lucru se referă la semnarea unui Memorandum de înţelegere privind licitaţia de subtraversare a râului Prut, precum şi modalităţile de alocare a mijloacelor financiare în valoare de 9 mln. de euro din contul grantului nerambursabil oferit de România, necesare pentru construcţia segmentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia, cu fonduri structurale europene, a unei staţii de comprimare. Aceasta ar urma să asigure presiunea în gazoduct pentru a beneficia de capacitatea deplină a acestuia. Faza finală a proiectului o reprezintă construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 130 km.

Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Lazăr "mai mulţi parteneri de dezvoltare şi-au exprimat interesul în finanţarea acestui proiect". "Capacitatea gazoductului va constitui 1,5 mlrd. metri cubi pe an ceea ce este aproape echivalent cu volumul de consum pe partea dreaptă a Nistrului", a spus el. Vicepremierul în exerciţiu a concretizat că interconectarea sistemelor electroenergetice ale Moldovei şi României va permite interconexiunea cu sistemul energetic european.

În cadrul vizitei ministrului român al Energiei la Chişinău, a fost semnat un Acord de parteneriat între Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale din România, instituţii ce gestionează construcţia gazoductului Ungheni - Iaşi. De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înţelegere între Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti, ISPE, şi Institutul de Cercetare, Proiectare şi Tehnologie Energoproiect din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor