Gala Premiilor Participării Publice, un eveniment pentru eroii de zi cu zi. Interviu cu Sînziana Dobre
alte articole
Ajunsă în acest an la cea de a şasea ediţie, Gala Premiilor Participării Publice (G3P), organizată de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) se apropie cu paşi repezi. Dedicat celor care îşi doresc să aducă o schimbare în bine în societate şi care cred că scânteia schimbării stă în exemplul personal, evenimentul este, potrivit organizatorilor, o ocazie de a-i aduce în lumina reflectoarelor pe eroii de zi cu zi.
În cadrul Galei, CeRe va premia cetăţenii, organizaţiile şi autorităţile publice care demonstrează prin exemplul propriu că participarea publică poate produce schimbări durabile pentru România – o ţară în care cetăţenii sunt interesaţi de ce se întâmplă în jurul lor, cer socoteală autorităţilor publice pentru decizii care îi privesc direct, iar autorităţile sunt deschise spre o comunicare reală cu cetăţenii.
"Gala a apărut pentru că întâlneam prea adesea oameni care spuneau “în România nu se poate, la noi nu face nimeni nimic, oricum nu merită pentru că nu se schimbă nimic”, a rememorat pentru Epoch Times Sînziana Dobre, director de programe CeRe, circumstanţele în care a apărut G3P.
Vă invităm să aflaţi mai multe despre semnificaţiile şi scopul G3P, lecturând interviul pe care Sînziana a avut amabilitatea să ni-l ofere:
Reporter Epoch Times: Ce reprezintă Gala şi cum a apărut ea? Cărei nevoi a societăţii răspunde?
Sînziana Dobre: Gala a apărut pentru că întâlneam prea adesea oameni care spuneau: “în România nu se poate, la noi nu face nimeni nimic, oricum nu merită pentru că nu se schimbă nimic”. În acelaşi timp, despre oameni care reuşiseră să schimbe legi nedrepte sau să transforme oraşul în care locuiau nu se prea scria – senzaţionalul era dat de veştile proaste, nu de cele bune. Aşadar, am început să organizăm Gala Premiilor Participării Publice. Este o ocazie de a-i aduce în lumina reflectoarelor pe eroii de zi cu cu zi, cei pe care se bazează democraţia din această ţară pentru că ei reprezintă schimbarea de jos în sus. Este o ocazie pentru a arăta că există o comunitate de astfel de oameni, nu sunt insule izolate şi, treptat, ei devin masa critică, iar ceea ce ei au reuşit (fie că vorbim de cetăţeni sau autorităţi publice) nu va mai fi o excepţie, ci normalitate. Gala e un moment în care îţi încarci bateriile cu energie civică.
E.T.: Evenimentul organizat de voi a ajuns la cea de a şasea ediţie. Putem vorbi de o creştere a Galei în timp, de o extinderea a participării?
S.D. Este o evoluţie, şi una care ne bucură. Numărul de înscrieri a crescut constant. Şi îndeosebi numărul de poveşti de succes care vin din partea unor grupuri de cetăţeni. Adică există tot mai mulţi oameni care, atunci când sunt nemulţumiţi de ceva, se organizează să schimbe situaţia – nu aşteaptă să vină o organizaţie neguvernamentală sau să facă administraţia. Şi aceasta este şi tendinţa la nivel european şi internaţional. Aţi auzit la televizor de mişcări tip occupy sau Uniţi Salvăm. Aceasta este participarea publică la firul ierbii, care nu aşteaptă să aibă o ştampilă pentru a îndrepta o injustiţie. Iar noi suntem în pas cu moda.
E.T.: Căror categorii de cetăţeni/organizaţii vă adresaţi în mod special? Pe cine încurajaţi în mod particular să se înscrie?
S.D: Anul acesta ne-am bucura să avem mai multe instituţii publice care să se înscrie. Cel mai adesea câştigătorii sunt, aşa cum am spus, cetăţeni sau organizaţii neguvernamentale. Am dori să auzim de mai multe instituţii publice care iniţiază consultări înainte de a adopta o decizie. Nu mă refer la consultări formale, care trebuie bifate, ci de un interes autentic pentru direcţia pe care comunitatea doreşte să o urmeze. Şi ştim că există astfel de autorităţi, dar unele dintre ele sunt timide şi spun mi-am făcut doar treaba, că oricum este trecut în lege că aşa trebuie să fac. Dacă simţiţi că primarul, consiliul local sau judeţean v-a întrebat dacă anul acesta doriţi investiţii în parcuri sau preferaţi mai multă atenţie pentru şcoli, dacă există întâlniri regulate cu cetăţenii sau organizaţiile din oraş, invitaţi-i să se înscrie!
E.T.: "Exista viaţă după Gala?". Cu alte cuvinte, poveştile celor care au participat la eveniment, care au fost (sau nu premiaţi) au mers mai departe? A avut implicarea acestora pentru comunitate un happy- end?
S.D: Multe dintre poveşti au happy-end chiar înainte de Gală! Sau Gala îi ajută să meargă mai departe – de pildă Clubul Mamelor din Ferentari (Bucureşti), după ce a fost premiat la Gală, a fost invitat de Primăria Sectorului 5 să facă parte dintr-un grup de lucru pe teme de integrare. Este o recunoaştere de care nu s-ar fi bucurat dacă nu urcau pe scenă. Iar alte poveşti au rol de a inspira la acţiune. În ultima vreme s-a tot auzit de cetăţeni care traversează în continuu trecerea de pietoni pentru a atrage atenţia autorităţilor – prima menţiune jurnalistică despre această metodă, din câte ştiu eu, a fost făcută chiar la prima ediţie a Galei noastre, în 2009, când metoda a fost folosită de un grup de cetăţeni din cartierul Lacul Tei (Bucureşti), cetăţeni pe care noi i-am premiat, am scris despre ei în catalogul Galei şi al căror filmuleţ de prezentare a început să circule pe internet. Aşadar, da, există viaţa după Gală!
E.T.: Cum vedeţi rolul vostru, ca ONG, în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii? Şi cum îi ajută evenimentul organizat de voi?
S.D.: Gala noastră este sursă de inspiraţie şi de încredere că lucrurile pot fi schimbate. De multe ori, în aceste demersuri – care, pe termen lung, necesită perseverenţă – te poţi simţi dezamăgit, depăşit sau singur. Gala aceasta arată că nu eşti nici singur şi că o luptă asemănătoare au dus sau duc şi alţii. Oferim exemple inspirate din viaţa de zi cu zi din România. Iar aceste exemple sunt doar găsite de noi.
Altminteri, oferim şi sprijin unor grupuri de cetăţeni sau organizaţii – sprijin în identificarea legislaţiei care îi ajută în construirea strategiei de acţiune. În funcţie de solicitările primite şi de capacitatea noastră de acţiune, prin PAS – Serviciul Permanent de Asistenţă în Advocacy. Nu facem în locul oamenilor, facem cu ei. Şi site-ul nostru, în secţiunea de Resurse pentru cetăţeni sau pentru autorităţi publice , are multe informaţii utile. Iar site-ul cu poveştile înscrie la Gală este un loc unde găseşti informaţii utile – ce au făcut alţi oameni într-o situaţie similară! Vă invităm să ne vizitaţi, măcar online.
Reamintim că ultima zi pentru înscrierea la Gala este 30 ianuarie a.c.
Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.