Găgăuzia organizează un referendum cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamală

Găgăuzia organizează un referendum consultativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Punct de frontiera. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Anatol Chitoroagă
16.11.2013

Găgăuzia organizează un referendum consultativ cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Referendumul consultativ este programat pentru 2 februarie 2014. Potrivit deciziei adoptate, în cadrul referendumului, locuitorii Găgăuziei trebuie să răspundă la întrebarea: "Care este vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova cu care sunteţi de acord?". Sunt prezentate trei variante de răspuns: 1. Sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 2. Sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. 3. Sunt de acord cu păstrarea statutului de stat neutru şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu ţările UE şi cele UV.

Decizia a fost luată la iniţiativa başcanului (guvernatorului) Găgăuziei, Mihail Formuzal.

În ziua examinării proiectului de lege care priveşte acest subiect, câteva zeci de locuitori ai Comratului (centrul administrativ al autonomiei) au desfăşurat un miting pentru susţinerea referendumului. Anterior, autorităţile Moldovei au criticat iniţiativa liderului autonomiei, de desfăşurare a referendumului consultativ privitor la aprecierea vectorului politicii externe a statului. Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că această iniţiativă "este îndreptată împotriva cursului european al ţării". La rândul său, prim-ministrul Iurie Leancă a reamintit başcanului autonomiei că "politica externă este prerogativa autorităţilor de la Chişinău".

La rândul său, Mihail Formuzal nu este de acord cu faptul că autonomia nu are dreptul de a desfăşura referendumuri consultative locale. "Avem tot dreptul, inclusiv în conformitate cu legea privitor al autonomia Găgăuziei, precum şi a referendumului. Am înaintat Adunării Populare a Găgăuziei iniţiativa legislativă corespunzătoare, pentru ca parlamentul să adopte decizia în conformitate cu legea", a comunicat Formuzal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor