Adunarea Populară a Găgăuziei a votat, vineri, pentru interzicerea utilizării sintagmei "limba română" pe teritoriul autonomiei
alte articole
Adunarea Populară a Găgăuziei a votat, vineri, unanim, pentru interzicerea utilizării sintagmei "limba română" pe teritoriul autonomiei. Potrivit "Infotag", autorul iniţiativei respective, deputatul Ivan Burgungi, a argumentat-o prin faptul că "utilizarea acestui termen contravine Constituţiei".
"Ministerul Educaţiei de asemenea trebuie să urmeze prevederile Constituţiei. Vom sesiza Curtea Constituţională ca să aflăm dacă utilizarea acestei sintagme este legitimă, în fond. Constituţia Moldovei prevede că limba de stat este cea moldovenească pe baza grafiei latine. Dacă Curtea Constituţională nu va recunoaşte supremaţia Constituţiei, găgăuzii vor urma programa educaţională proprie. Anul acesta vom aproba proiectul legii învăţământului. Conform legii, noi avem dreptul să aprobăm şi să respectăm programa proprie", a declarat legislatorul găgăuz.
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a susţinut şi el decizia deputaţilor.
"În Constituţia Moldovei scrie că limba de stat este cea moldovenească. Deci, trebuie să respectăm Constituţia. A venit timpul să studiem limba şi istoria patriei noastre, nu a uneia străine", a opinat başcanul.
În aceeaşi şedinţă, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis înfiinţarea unui tribunal propriu pentru supravegherea respectării Regulamentului cu privire la Gagauz-Yeri - Curtea Constituţională proprie.
Experţi de la Chişinău apreciază că "toate aceste iniţiative, deopotrivă cu iniţiativa başcanului de organizare a referendumului pentru definirea vectorului de politică externă, au ca scop sustragerea populaţiei de la rezolvarea problemelor stringente şi împiedicarea autorităţilor moldoveneşti să se pregătească pentru summit-ul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius".