Iurie Leancă: Găgăuzia încearcă să tensioneze situaţia în Moldova

Potrivit prim-ministrului Iurie Leancă, autorităţile din Găgăuzia încearcă să tensioneze situaţia existentă prin interzicerea limbii române în autonomie. Totodată premierul a dat dispoziţii oficiului teritorial al Guvernului să verifice legalitatea acestei decizii.
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
07.10.2013

Potrivit prim-ministrului Iurie Leancă, autorităţile din Găgăuzia încearcă să tensioneze situaţia existentă prin interzicerea limbii române în autonomie. Totodată premierul a dat dispoziţii oficiului teritorial al Guvernului să verifice legalitatea acestei decizii.

"Din păcate, în ultimile luni constatăm mai multe apeluri, acţiuni, fie că unii deputaţi din adunarea locală cheamă la tot felul de referendumuri, fie că doresc să se pronunţe pe vectorul de politică externă, au ajuns la obiectul de predare la şcoală. E o tentativă de a tensiona situaţia în sudul Republicii Moldova", a declarat Iurie Leancă.

De asemenea premierul a menţionat că a analizat cu multă calmitate situaţia de acolo şi evoluţiile lucrurilor şi a constat “că nu există niciun motiv pentru o astfel de tensionare, care vine din partea unor elemente şi cercuri răuvoitoare”.

În acest context, Iurie Leancă a adresat un apel către locuitorii din autonomie dar şi către administraţia de la Comrat: “Vreau sa adresez un apel către colegii noştri să nu tensioneze situaţia. Dacă există probleme reale să vină să discutăm aici la Chişinău, să ne invite la Comrat, dar şi fără invitaţie vom merge acolo. Să ne uităm pe fondul problemei, dar să nu se caute pretexte pentru a tensiona situaţia. Noi avem alt obiectiv, să consolidăm societatea şi să ne axăm pe problemele care sunt de fond, nivelul de viaţă, locuri de muncă, lupta împotriva corupţiei. Dacă politicienii, inclusiv cei din sud sunt preocupaţi de aceste probleme, sunt convins că vom depăşi orice problemă şi vom găsi soluţii".

Profesorii şi elevii din şcolile din Găgăuzia au reacţionat diferit la iniţiativa adunării populare. Unii consideră că decizia deputaţilor este politizată, iar aleşii vor să tragă foloase electorale. Alţii cred, însă, că s-a procedat corect, întrucât articolul 13 din Legea Supremă spune că limba oficială a ţării este moldovenească.

Precizăm că la data de 4 octombrie, Adunarea Populară a Găgăuziei a hotărât să interzică utilizarea noţiunii "limba română" pe teritoriul autonomiei. Iniţiativa propusă de către deputatul Ivan Burgudji a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Iniţiativă de excludere a noţiunilor "limba română", "literatura română", "istoria românilor" din programa şcolară şi din actele instituţiilor din autonomie a fost susţinută şi de başcanul Găgăuziei. Mai mult, Mihail Formuzal vrea ca în instituţiile de învăţământ din regiune să nu se mai studieze nici istoria românilor.

"În Constituţia Republicii Moldova este scris: limba moldovenească. Gata! Nu putem învăţa istoria ţărilor vecine, ci istoria propriului stat!", a menţionat Formuzal.

Politicienii de la Chişinău spun că aleşii de la Comrat nu urmăresc decât să câştige dividende electorale.

"Anumiţi politicieni încearcă să adune capital politic pe anumite chestiuni sensibile", a afirmat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

"Singura instituţie care decide pe curriculum şi care poate să schimbe denumirea disciplinelor este Consiliul Naţional pentru Curriculum. Altcineva, dacă vrea să facă o modificare, această decizie va fi una ilegală", a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor