Mihail Formuzal: "...nu înţeleg, de ce se face atâta zarvă cu privire la referendumul consultativ”

Tatiana Chiriac
02.10.2013

"Eu cunosc bine Constituţia şi Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei şi nu înţeleg, de ce se face atâta zarvă cu privire la referendumul consultativ, în care ne dorim să aflăm părerea poporului", a declarat, miercuri, înainte de şedinţa Guvernului, başcanul din Găgăuzia, Mihail Formuzal, comentând declaraţiile premierului Iurie Leancă, care i-a recomandat başcanului să citească Constituţia.

Potrivit "Infotag", başcanul şi-a exprimat nemulţumirea că "o mulţime de experţi se consumă în dezbateri televizate, în loc să examineze esenţa acestui referendum".

"Aceşti experţi s-au autointitulat şi se autoevaluează. Arătaţi-mi unde au activat până acum, la ce înălţimi au ajuns şi ce au construit în Republica Moldova. Unii avocaţi, cu trei clase, interpretează legea aşa cum doresc. Am ajuns că avem doi avocaţi şi trei opinii. Eu propun să aşteptăm decizia Adunării Naţionale a Găgăuziei. Adunarea va examina iniţiativa şi, în ultima instanţă, în cazul în care va depista anumite nereguli, există organe judecătoreşti, în care juristul va putea depune contestaţie. Nu este cazul să facem un circ din aceasta" a menţionat Formuzal.

La solicitarea jurnaliştilor de a comenta declaraţia Preşedintelui, Nicolae Timofti, precum că "iniţiativa başcanului este orientată împotriva intregrării ţării", Formuzal a spus că, "poporul moldovenesc are dreptul ca cel puţin o dată în 20 de ani să fie întrebat ce doreşte".

"Atunci când Alianţa de guvernare a lansat iniţiativa de organizare a refendumului privind alegerea directă a preşedintelui, eu, în Găgăuzia, am susţinut această iniţiativă, în pofida faptului că eram în minoritate. Am fost criticat, dar am susţinut referendumul ca o formă supremă a democraţiei. De ce ne temem? Haideţi să organizăm referendumul în întreaga Moldovă. Dacă poporul va spune "în Europa", vom merge cu toţii uniţi", a conchis Formuzal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor