Cooperarea interregională ar putea apropia Moldova de ţările Uniunii Vamale

(photos.com)
Tatiana Chiriac
02.07.2013

Cooperarea interregională ar putea deveni o metodă eficientă de interacţiune şi de apropiere a Moldovei de ţările Uniunii Vamale (UV), a declarat luni, la Bălţi, la conferinţa internaţională "Perspectivele de dezvoltare a regiunilor Moldovei prin prisma cooperării în cadrul Uniunii Vamale", başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Potrivit raportului başcanului "Cooperarea interregională ca metodă eficientă de integrare cu ţările UV: experienţa Găgăuziei", că "diferite sondaje de opinie arată că între 50% şi 60% dintre locuitorii republicii pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală".

"Totuşi, elita de guvernământ proclamă, practic, unanim integrarea în Uniunea Europeană drept singurul vector strategic. Motivele, dar şi posibilităţile de eliminare a acestei contradicţii fac obiectul unei discuţii separate. Noi însă ne vom concentra asupra chestiunii în ce mod comunităţile locale pot promova o politică externă independentă, care reflectă interesele majorităţii populaţiei", a subliniat Formuzal.

În opinia şefului autonomiei, "stabilirea relaţiilor interregionale poate deveni o strategie cu perspectivă de dezvoltare a relaţiilor cu ţările UV". "Experienţa Găgăuziei de dezvoltare a relaţiilor de fraternitate cu regiunile ţărilor străine este o dovadă elocventă în acest sens. În particular, în ultimii ani conducerea autonomiei a încheiat Acorduri de cooperare cu peste zece subiecţi din Rusia. O cooperare similară a fost organizată cu regiunea Moghiliov din Belarus. Se elaborează Acordul respectiv cu o regiune din Kazahstan. Dezvoltarea unor astfel de raporturi interregionale are loc pe trei direcţii: în sfera economică, cea umanitar-educaţională şi culturală. Rezultatul funcţionării Acordurilor este impresionant: Găgăuzia a primit sub diferite forme peste 100 mil. lei doar din trei regiuni ale Rusiei. Datorită cooperării, în instituţiile de învăţământ superior din Rusia fac studii bugetare un număr de absolvenţi găgăuzi comparabil cu contingentul alocat pentru întreaga Moldovă în cadrul acordurilor interguvernamentale R.Moldova - Uniunea Europeană", a afirmat Formuzal, precizând totodată că "un domeniu de cooperare în care încă nu s-a lucrat, dar care se discută este realizarea unor proiecte de infrastructură".

Başcanul a calificat ca fiind "mai mult decât pozitiv" rezultatul "edificării unor astfel de relaţii cu regiunile ţărilor UV pentru economia şi sfera socială ale Găgăuziei".

"Apare posibilitatea de promovare, cel puţin, la nivel de regiuni şi cu atribuţii limitate, a politicii externe în funcţie de aspiraţiile majorităţii populaţiei. Totodată, o cooperare mai amplă este posibilă cu condiţia creării unui cadru juridic corespunzător din partea UV. Astfel, adoptarea în cadrul UV a unui program special de cooperare interregionale cu statele neunionale ar putea conferi un caracter mai sistemic şi mai încărcat dezvoltării relaţiilor cu regiunile Moldovei", a opinat başcanul.

Formuzal s-a declarat convins că "numeroasele avantaje pe care aceste relaţii le oferă comunităţilor locale, mai devreme sau mai târziu, vor actualiza problema privind ajustarea priorităţilor de politică externă ale conducerii Moldovei şi aderarea amplă a republicii la UV, cu perspectiva de implementare a facilităţilor, regulilor şi avantajelor calităţii de membru al acestei organizaţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor