Gabriel Biriş: DG Antifraudă - un incredibil instrument de abuz folosit să omoare afaceri

Fostul secretar de stat tehnocrat Gabriel Biriş nu vede cu ochi buni controlul inopinat desfăşurat de Fisc la redacţia RISE Project chiar înainte ca jurnaliştii să publice o anchetă explozivă despre afacerile liderului PSD Liviu Dragnea.
Andrei Pricopie
11.07.2017

alte articole

Gabriel Biriş (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.07.2017

Şeful ANAF ne spune că Direcţia Generală Antifraudă şi-a trimis inspectorii la sediul RISE Project ca urmare a unei analize de risc făcute după o "anonimă". Cum să crezi chestia asta, se întreabă retoric, pe pagina sa de Facebook, fostul secretar de stat tehnocrat din Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş.

"Să ne înţelegem: în România lipsesc la socoteală anual vreo 5-6 miliarde de euro numai din TVA, plus încă vreo 2-3 miliarde din accize. Şefii ANAF se plâng că nu au resurse să combată marea fraudă. Păi cum să aibă dacă îşi folosesc resursele să controleze firmuliţe gen RISE - cu cifre de afaceri de max câteva sute de mii de euro şi unde majoritatea veniturilor se duc pe cheltuieli cu colaboratorii? Ce naiba puteau să găsească acolo? Foi de parcurs lipsă sau deconturi de călătorie incomplete?", a declarat Gabriel Biriş.

Fostul secretar de stat tehnocrat a atras atenţia că este "foarte ciudat, sau poate nu", faptul că la sediul RISE a fost trimisă Antifrauda şi nu Inspecţia fiscală.

"Cu ce se ocupă Antifrauda? DG Antifraudă, în caz că nu ştiaţi, nu emite decizii de impunere, nu stabileşte diferenţe de impozite de plată. Asta o face Inspecţia fiscală. Antifrauda face controale inopinate, ESTIMEAZĂ prejudicii, emite un proces verbal (despre care ei zic că nu e act administrativ şi deci nu poate fi contestat), pun sechestre asiguratorii, de cele mai multe ori mai fac şi plângeri penale şi pleacă. Şi gata! Firma rămâne cu conturile blocate, în incapacitate de a mai derula vreo afacere, de a îşi plăti angajaţii, furnizorii...", a subliniat Gabriel Biriş.

În context, fostul secretar de stat a evidenţiat "dezinvoltura" cu care, într-un interviu de acum câteva săptămâni, şeful ANAF din vremea când această instituţie a fost creată (2013) spunea că ANAF este folosită să omoare afaceri.

"Ştia el ce ce ştia, doar el crease acest incredibil instrument de abuz (evident, în numele "luptei împotriva evaziunii!"). Suspect, foarte suspect acest control la o instituţie de presă care tocmai publicase nişte articole despre şeful cel mare... Ştiaţi că în legislaţia noastră termenul "fraudă" NU ESTE DEFINIT? Au creat o instituţie ca să "lupte" împotriva a ceva ce nu este definit. Aşa a fost posibil ca firme viabile să fie scoase din business prin anularea codurilor de TVA pentru motive care nu au de a face cu ce se înţelege în general prin fraudă (adică furt de taxe, nu expirarea sediului). Aşa este posibil ca astfel de acţiuni (Rise, Hotnews) să existe... Zgomot, praf în ochii lumii - timp în care GAP-ul de TVA a rămas la fel", a remarcat Gabriel Biriş.

Tehnocratul susţine că a fost "mare deranj" când a deschis subiectul definirii fraudei. A luat definiţia fraudei în Olanda/Germania şi a încercat să o introducă în legislaţia noastră, i s-a spus însă că e prea limitativă... A insistat, a găsit un compromis, dar din păcate el nu a fost implementat după plecarea sa de la Ministerul de Finanţe. Frauda a rămas nedefinită şi azi.

"În DG Antifraudă sunt, din fericire, şi mulţi profesionişti care chiar ar putea face lucrurile altfel, mult mai eficient. Pe unii îi cunosc personal, sunt convins însă că sunt mulţi ca ei. Ei sunt o resursă, din păcate prea puţin folosită. DG Antifraudă trebuie reformată - ea nu trebuie să se ocupe de lucruri mărunte, ci de marea fraudă/evaziune, frauda care din păcate există şi prosperă (vedeţi cum au scăzut încasările din TVA după ce consumul a crescut exploziv!)", a precizat Gabriel Biriş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor