PSD face următoarea mutare: Kovesi, dată pe mâna lui Toader pentru refuzul de a participa la audieri

Şefa DNA a refuzat din nou să se prezinte la audieri în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, astfel că pesediştii au decis să sesizeze Ministerul Justiţiei în acest caz.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns acum în atenţia Ministerului Justiţiei condus de Tudorel Toader după ce a refuzat, pentru a treia oară, să vină la audieri în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009, care a fost înfiinţată la scurt timp după ce Dan Andronic - jurnalist urmărit penal în două dosare - a lansat scenariul implicării serviciilor si agenţiei anticorupţie în prezidenţialele din anul respectiv.

"Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauza ce formează obiectul activităţii comisiei, nu mă voi prezenta la şedinţa Comisiei de anchetă", a transmis Kovesi.

PSD reacţionează

"Avem două posibilităţi, una se referă la sesizarea autorităţii superioare şi, conform Constituţiei, procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. A doua se referă la plângerea penală. Vă amintesc că această comisie anchetează fapte şi împrejurări cu privire la organizarea alegerilor şi rezultatul votului din 2009, nu este un organ judiciar şi nu anchetează persoane. Prin urmare, faptul că unii sau alţii se prezintă sau nu, nu trebuie să ne împiedice continuarea activităţii", a declarat preşdintele PSD al comisiei, Oana Florea, înainte de începerea şedinţei de luni a comisiei, potrivit Agerpres.

În urma consultărilor dintre membrii comisiei, s-a decis, cu şapte voturi "pentru" şi trei ''împotrivă'', sesizarea Ministerului Justiţiei în acest caz.

Comisia de anchetă a mai decis să îi trimită şefei DNA o adresă prin care să o întrebe dacă a fost sau nu, în seara alegerilor din 2009, acasă la generalul Gabriel Oprea.