Fundaţia Soros ia o decizie radicală: Încetarea majorităţii operaţiunilor Open Society Foundations în UE

Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)
D.B.
16.08.2023

Fundaţia Open Society Foundations (OSF), organizaţia filantropică care controlează majoritatea activelor din biroul de familie al lui George Soros, în valoare de 25 de miliarde de dolari, controlată în prezent de fiul său Alexander, îşi va înceta majoritatea operaţiunilor în Uniunea Europeană, potrivit Bloomberg.

Decizia radicală este parte a unei reduceri de personal sub noua conducere a OSF.

Soros, în vârstă de 93 de ani, i-a predat fiului său Alexander Soros controlul OSF, în decembrie, iar ulterior a anunţat o reducere cu cel puţin 40% a numărului angajaţilor în cadrul fundaţiei, care donează bani pentru cauze umanitare şi democratice din întreaga lume.

"Recalibrarea activităţii Open Society în Uniunea Europeană face parte dintr-o schimbare mai amplă în cadrul organizaţiei, deoarece introducem un nou model de funcţionare care include o revizuire globală a modului în care lucrăm pentru a sprijini democraţia, drepturile omului şi justiţia climatică", a declarat un purtător de cuvânt al OSF, într-un e-mail.

Într-o scrisoare trimisă beneficiarilor de granturi din Ungaria şi împărtăşită cu sursa citată de către o persoană care a dorit să nu fie numită din cauza sensibilităţii subiectului, OSF a declarat că întreprinde o "schimbare radicală a direcţiei strategice", într-un nou model de operare creat de conducerea OSF.

"Noua direcţie strategică aprobată prevede retragerea şi încetarea unei mari părţi din activitatea noastră actuală în cadrul Uniunii Europene, mutând accentul şi alocarea resurselor noastre către alte părţi ale lumii. OSF va înceta în mare parte finanţarea în cadrul Uniunii Europene, iar finanţarea ulterioară va fi extrem de limitată", se arată în mesaj, citând o altă notă trimisă personalului de la sediul OSF din Berlin.

De asemenea, fundaţia va continua să finanţeze iniţiative de promovare a drepturilor omului, a democraţiei şi a guvernării responsabile în Europa de Est şi Asia Centrală, în special în Ucraina, care nu este membră a UE, Moldova, Kârgâzstan şi Balcanii de Vest, a precizat purtătorul de cuvânt. Accentul pe care vor fi puse granturile în noul model va fi stabilit în lunile următoare.

"Fundaţia Open Society Foundations schimbă modul în care lucrăm, dar familia mea şi OSF au sprijinit de mult timp şi rămân ferm angajate în continuare în proiectul european", a declarat Alexander Soros, într-un comunicat.

În UE, OSF a finanţat o gamă largă de programe filantropice în fostele ţări din estul blocului comunist, printre care Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Republica Cehă, Bulgaria şi alte ţări.

Scrisoarea adresată beneficiarilor nu a oferit mai multe detalii despre această schimbare, precizând doar că a fost decisă deoarece instituţiile UE "alocau deja resurse semnificative pentru drepturile omului, libertate şi pluralism" în interiorul blocului. Purtătorul de cuvânt a declarat că noul model va duce la o reducere a personalului cu nu mai puţin de două cincimi.

Originar din Ungaria, George Soros este cunoscut ca un susţinător important al cauzelor liberale şi al politicienilor democraţi şi a fost mult timp o ţintă a dreptei politice. El a fondat Soros Fund Management şi a câştigat o avere făcând activităţi exagerate, inclusiv o acţiune infamă împotriva lirei sterline britanice. În 2011, a transformat fondul într-un family office.

Organizaţia şi-a stabilit sediul european la Budapesta până în 2018, când s-a mutat la Berlin, în urma unei campanii de ani de zile împotriva lui Soros şi a valorilor liberale ale OSF dusă de guvernul naţionalist al premierului Viktor Orban din Ungaria. De asemenea, are birouri în Barcelona şi Bruxelles.

OSF a cheltuit peste 19 miliarde de dolari pentru angajamentele sale filantropice în ultimele trei decenii. În 2021, a acordat finanţări în valoare de 209 milioane de dolari în regiunea Europei şi Asiei Centrale, aproape 14% din cheltuielile sale globale, potrivit site-ului organizaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor