UKIP se pregăteşte să exploateze temerile privind o eventuală imigraţie în masă de români şi bulgari (Independent)

Partidul Independenţei din Marea Britanie se pregăteşte să exploateze temerile legate de o posibilă imigraţie în masă de români şi bulgari spre Regatul Unit, punând această problemă în centrul strategiei sale de campanie pe parcursul anului viitor, relatează marţi cotidianul britanic The Independent.
The Independent. (BEN STANSALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.01.2013

Partidul Independenţei din Marea Britanie se pregăteşte să exploateze temerile legate de o posibilă imigraţie în masă de români şi bulgari spre Regatul Unit, punând această problemă în centrul strategiei sale de campanie pe parcursul anului viitor, relatează marţi cotidianul britanic The Independent.

Premierul David Cameron a refuzat luni să facă speculaţii privind cât de multe persoane din România şi Bulgaria ar putea veni în Marea Britanie în căutare de locuri de muncă atunci când restricţiile privind libera circulaţie a acestora în cadrul Uniunii Europene vor fi ridicate în ianuarie 2014.

Potrivit ziarului britanic, UKIP, care este în creştere în sondaje, nu are astfel de scrupule, susţinând că măsura ar putea duce la un aflux de 350.000 până la 400.000 români şi bulgari în Marea Britanie şi afirmă că acest lucru va avea un impact asupra ratei criminalităţii. Formaţiunea a precizat că această problemă va avea un rol 'semnificativ şi major' în campania sa din alegerile locale din luna mai şi va figura inevitabil în scrutinul pentru Parlamentul European în 2014.

Acest demers va spori temerile în rândul conservatorilor, potrivit cărora partidul ar putea eroda în continuare sprijinul în rândul alegătorilor conservatori tradiţionali. The Independent precizează că parlamentari conservatori vor cere marţi guvernului să impună noi restricţii de urgenţă pentru români şi bulgari, din cauza impactului asupra locurilor de muncă şi serviciilor.

UKIP încearcă să coreleze raţiunea sa de a fi - susţinerea retragerii din UE - cu imigraţia, legat de care sondajele arată că se numără printre cele mai mari preocupări ale alegătorilor. Sondajele sale private sugerează că orice partid care a corelat cu succes cele două probleme ar putea fi potenţial atractiv pentru 80% din electorat.

'Vom fi capabili, destul de legitim, că corelăm inacţiunea guvernului faţă de Uniunea Europeană cu un impact local asupra oraşelor şi satelor oamenilor', a declarat un purtător de cuvânt al UKIP. El a spus că libera circulaţie între Marea Britanie, România şi Bulgaria ''va avea un impact asupra şcolilor, locuinţelor, drumurilor, structurilor, serviciilor de sănătate şi - urăsc să spun asta - criminalităţii'.

Liderul laburist Ed Miliband a recunoscut că ultimul guvern a greşit neimpunând controale tranzitorii pentru persoanele provenite din cele opt ţări, inclusiv Polonia, care au aderat la UE în 2004. Sute de mii au venit în Marea Britanie, mai degrabă decât cele 13.000 prezise iniţial.

Conservatorul radical Philip Hollobone a estimat că comunitatea română şi bulgară din Marea Britanie ar putea creşte cu 270.000 după ridicarea restricţiilor.

Parlamentarul Stewart Jackson urmează să prezinte miercuri un proiect de lege în Camera Comunelor, care cere noi limite pentru românii şi bulgarii care ar intenţiona să vină în Marea Britanie. 'Nu vrem să facem aceeaşi greşeală pe care am făcut-o în 2004, care a fost de a importa un număr foarte mare de lucrători cu salarii mici şi calificare scăzută, încorporând dependenţa de asistenţa socială în forţa de muncă autohtonă'', a declarat el.

Premierul Cameron a insistat luni că este imposibil să se prevadă efectul ridicării restricţiilor, dar a spus că previziunile de sute de mii de persoane care vor veni nu sunt 'rezonabile'. El l-a sprijinit pe ministrul britanic pentru comunităţi şi administraţie locală, Eric Pickles, care a refuzat să facă publice proiecţiile guvernamentale ale impactului.

Specialiştii în migraţie au sugerat luni că românii au mai multe şanse să meargă în Italia, Spania şi Franţa, ţări cu care au în comun legături lingvistice şi culturale, mai degrabă decât în Marea Britanie. Ei au subliniat, de asemenea, că economiile majore din Europa de Vest elimină controalele tranzitorii în acelaşi timp, spre deosebire de 2004, când Marea Britanie a fost singura economie mare care a adoptat o abordare de tipul 'uşilor deschise' faţă de Polonia şi alte state recent aderate la UE.

'Populaţia este preocupată de aspectele migraţiei ale Uniunii Europene. Mişcarea pro-europeană trebuie să vină cu un caz pozitiv pentru libera circulaţie a persoanelor ca parte a proiectului european'', a declarat Sarah Mulley de la think-tank-ul ''Institute for Public Policy Research''.

'Dacă se compară ce se va întâmpla anul viitor cu ce s-a întâmplat în 2004, cea mai mare parte a lucrurilor pe care le ştim sugerează că va exista un impact mai mic, un eveniment la scară mai mică', a declarat Scott Blinder, directorul ''Migration Observatory'' de la Universitatea Oxford.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor