De ce alegerile din Saxonia Inferioară sunt importante pentru cancelarul german Angela Merkel
alte articole
Alegerile viitoare din landul german Saxonia Inferioară ar putea afecta şansele cancelarului Angela Merkel de a continua la cârma celei mai mari economii a Europei.
Fiind ultimul land care va organiza alegeri locale parlamentare înainte de alegerile naţionale din septembrie, unii observatori consideră rezultatul votului din această duminică din landul nordic ca un indicator al voinţei germanilor în privinţa acordării unui al treilea mandat lui Merkel.
Atât la nivel federal cât şi în Saxonia Inferioară, un guvern de coaliţie între Creştin-Democraţii (CDU)lui Merkel şi Liberal-Democraţi (FDP) a condus o perioadă de două mandate. Dar popularitatea partenerului de coaliţie al lui Merkel a avut de suferit în ultima vreme. Fără FDP, guvernul conservator-liberal din Saxonia Inferioară va pierde majoritatea.
Pentru FDP, alegerile din Saxonia Inferioară sunt foarte semnificative, a declarat Jens Walther, un analist politic de la Universitatea Heinrich Heine din Düsseldorf. Acestea sunt "alegeri importante, care stabilesc anumite tendinţe", a scris el prin e-mail. O victorie pentru FDP ar oferi impulsul necesar. O pierdere ar putea anunţa sfârşitul său la nivel federal şi, prin urmare, sfârşitul coaliţiei lui Merkel.
Guvernatorul din Saxonia Inferioară, David McAllister (de origine scoţiană), care face parte din partidul lui Merkel cu înclinaţii conservatoare, CDU, are un avantaj semnificativ în faţa adversarului său din SPD.
Merkel este în continuare cel mai popular politician la nivel naţional. Majoritatea germanilor spun că ea are grijă de interesele lor şi asigură stabilitate pe fondul unei economii mondiale afectate. Un sondaj recent a constatat că 65 la sută dintre alegători sunt mulţumiţi de performanţele ei, având un avans mare faţă de adversarului ei din SPD pentru funcţia de cancelar, Peer Steinbrück, un fost ministru de finanţe care a primit un procent sumbru de 36 la sută.
Cu toate acestea, nici guvernatorul, nici cancelarul nu sunt entuziasmaţi de alegeri. Un sistem multipartit la nivel federal şi în majoritatea landurilor înseamnă că cele două partide principale, CDU şi SPD, au nevoie de un partener de coaliţie pentru a forma o majoritate de guvernare.
În ultimele decenii, micul partid FDP a fost un partener de coaliţie pentru multe guverne CDU la nivel local şi naţional. FDP a câştigat un sprijin popular record în ultimele alegeri generale. Acum, cu toate acestea, el se află pe o pantă descendentă şi a fost înlăturat din mai multe parlamente locale, din cauza unei norme de 5 la sută din voturi, pe care fiecare partid trebuie să-l treacă pentru a deţine locuri în parlamentele locale şi federale.
Prin urmare, unii oficiali CDU din land au încurajat o parte din alegătorii lor să voteze pentru FDP, pentru a se asigura că coaliţia rămâne la putere. Guvernatorul McAllister s-a ferit de o astfel de tactică şi promovează în schimb încrederea în coaliţie.
Ca şi FDP, CDU a pierdut teren în alegerile recente din două landuri importante, landurile foarte populate şi muncitoare Baden-Württemberg şi Renania de Nord-Westfalia. În plus, acesta a pierdut recent mai multe curse pentru primărie din marile oraşe în faţa opoziţiei. Pierderea majorităţii în Saxonia Inferioară ar însemna o lovitură serioasă pentru CDU.
SPD, un partid simpatizant al laburiştilor, se aşteaptă să primească mai puţine voturi decât CDU în alegerile naţionale şi locale, dar colaborarea cu Partidul Verde îi oferă SPD o şansă să câştige o majoritate la nivel naţional. SPD guvernează cu Partidul Verde în mai multe landuri şi a condus guvernul federal împreună cu Verzii timp de şapte ani, înainte ca Merkel să vină la putere.
Deşi liderii de partid evită să discute despre o zdruncinare a coaliţiei, sunt posibile şi alte combinaţii între partide. Pentru Walther, o coaliţie revoluţionară între CDU şi Verzi în Saxonia Inferioară ar fi "un semnal foarte puternic", deoarece acest lucru ar face imposibil ca o tabără să facă o campanie împotriva celeilalte, în timpul campaniei electorale federale.
Pe de altă parte, Simon Fink, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Leibniz, Hanovra, nu acordă o atenţie atât de mare alegerilor locale. "Din punct de vedere obiectiv, acolo nu există niciun semnal", a scris el prin e-mail.
Atunci când un partid sau o coaliţie pierde, acest lucru îngreunează pregătirile pentru viitoarele alegeri, "dar asta nu pentru că şansele lor în alegerile federale s-au înrăutăţit, ci pentru că asta cred cei implicaţi", a susţinut Fink.
Predicţiile lui Fink pentru alegerile generale: "Dacă nimic "de o importanţă majoră" nu are loc între momentul pezent şi data alegerilor federale, situaţia economică este întotdeauna un indicator cât de cât bun în ceea ce priveşte şansele unui guvern."
Popularitatea lui Merkel bazându-se în mare parte pe performanţa economică puternică şi pe şomajul redus din Germania, pe fondul unei crize a datoriilor şi unor tendinţe recesionale în Europa, ştirile economice vor reprezenta un element cheie. Vineri, Ministerul Federal al Economiei a raportat că creşterea economiei germane a încetinit în ultimul trimestru al anului 2012.