Fructul hala, printre cele mai rare fructe exotice din lume [foto]
alte articole
Fructul arborelui Pandanus tectorius, cunoscut şi sub numele de arborele de hala, aparţinând genului Pandanuse, este format din numeroase drupe şi se caracterizează prin culorile calde intense care îi decorează pulpa. Locul de origine exact al arborelui nu este cunoscut, deoarece este foarte larg răspândit: din sud-estul Asiei, în nordul Australiei şi mai multe insule ale Oceanului Pacific, inclusiv Hawaii, între nivelul mării şi 600 de metri de altitudine.
Fructele, viu colorate între portocaliu şi roşu, sunt compuse din numeroase drupe, au un diametru de aproximativ 20 cm şi 30 cm lungime, şi o formă globulară sau ovoidă. Coaja care le acoperă este groasă şi fibroasă.
Bogate în vitamina C, aceste fructe sunt utilizate adesea pentru a ajuta în cazuri de constipaţie, dureri de cap, răceli şi astm.
Fructele pot fi consumate crude sau gătite, iar aroma lor este delicată şi dulce. În Micronezia reprezintă o sursă importantă de hrană şi sunt utilizate pentru gătit, de asemenea, în insulele Maldive.
Cu siguranţă sunt greu de găsit la noi, dar soiuri similare sunt deja folosite în Occident, în special în restaurantele cu inspiraţie orientală.
Frunzele soiului Pandanus amaryllifolius, de exemplu, sunt folosite pentru a adăuga o aromă diferită diverselor preparate şi pentru a completa arome precum ciocolata. Frunzele de pandanus sunt denumite „vanilia asiatică” şi sunt folosite în prepararea dulciurilor, dând acestora o culoare verde puternică care nu trece neobservată.
Există sute de soiuri din această specie, dar în prezent diversitatea sa este în scădere şi este din ce în ce mai dificil de găsit din cauza defrişărilor, a incendiilor, a abandonului plantaţiilor şi a creşterii populaţiei în zonele în care este tipică.
Surse: El Árbol de Hala; Asi es la fruta más rara del mundo; Wikipedia.org