Franţa va plăti despăgubiri în valoare de 1,3 miliarde USD pentru refuzul de a livra Rusiei navele Mistral

Franţa a decis să nu livreze Rusiei cele două nave de luptă din clasa Mistral, în ciuda faptului că va trebui să despăgubească Moscova pentru eşecul său de a-şi onora contractul, a declarat luni ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian.
Nava Sevastopol din clasa Mistral (st) şi geamăna ei Vladivostok sunt văzute pe şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazair, vestul Franţei, 23 decembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.07.2015

Franţa a decis să nu livreze Rusiei cele două nave de luptă din clasa Mistral, în ciuda faptului că va trebui să despăgubească Moscova pentru eşecul său de a-şi onora contractul, a declarat luni ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian.

Ministrul francez al Apărării a declarat că miscarea ar putea costa Franta 1,3 miliarde de dolari. Le Drian a făcut aceste remarci în timpul unei discuţii cu experţii şi reporterii prezenţi la German Marshall Fund of the United States, un think tank din Washington.

Redactorul şef al revistei ruseşti National Defense, Igor Korotchenko, a declarat că această sumă reprezintă o compensaţie mult mai rezonabilă decât cele precedente prezentate de oficialii francezi. Anterior, Franţa a declarat că este pregătită să plătească 880 milioane de dolari în timp ce Moscova a insistat că suma ar trebui să se ridice la 1,2 miliarde de dolari.

Parisul urma sa vândă Moscovei cele două nave de lupte, capabile să transporte elicoptere, în baza unui contract în valoare de 1,5 miliarde de dolari semnat în 2011.

Prima navă, Vladivostok, şi a doua, Sevastopol, urmau să fie predate Rusiei în noiembrie 2014 şi respectiv 2015.

Totuşi, în noiembrie 2014, guvernul francez a suspendat tranzacţia militară cu Rusia datorită implicării acesteia în criza continuă din estul Ucrainei.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinere a rebelilor pro-ruşi care se luptă în regiunile estice Doneţk şi Lugansk cu forţele guvernamentale ucrainene. Conflictul, început la mijlocul lunii aprilie în 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morţi. Rusia neagă orice implicare în criza ucraineană.

Le Drian a declarat că guvernul francez urmăreşte să găsească un alt cumpărător pentru cele două nave, recunoscând totuşi că acest lucru nu va fi uşor.

“Aş fi bucuros dacă guvernul american cumpără navele Mistral”, a declarat oficialul francez, subliniind că secretarul american al Apărării Ashton Carter “nu a menţionat că ar dori să le cumpere.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor