Anonymous plănuieşte pentru vineri atacuri cibernetice globale asupra companiilor energetice
Anonghost, un grup de hackivişti motivaţi politic, plănuieşte să lanseze vineri o serie de atacuri cibernetice globale împotriva companiilor energetice, incluzând Adnoc şi Enoc din Emiratele Arabe Unite, ca pedeapsă pentru folosirea dolarului în comerţul cu petrol.
Anunţul a fost făcut printr-o postare pe Youtube, trimisă şi pe Twitter, de către echipa Anonghost.
“Este o consecinţă a operaţiunilor petroliere din 2013. Ei [Anonymous] sunt serioşi cu privire la mesajul lor politic, pe care îl vor transmite”, a spus Nicolai Solling, director pentru servicii tehnice la Help AG, într-un interviu cu Gulf News.
Săptămâna trecută a mai avut loc o altă campanie de hacking . Atacul a vizat sponsorii Cupei Mondiale la Fotbal şi website-urile guvernamentale braziliene în semn de protest faţă de sumele mari de bani cheltuite pentru acest turneu, în condiţiile în care în Brazilia există în continuare o inegalitate socială masivă.
“Petrolul este vândut cu dolari americani şi Arabia Saudită a trădat musulmanii prin cooperare. De ce nu este vândut petrolul în moneda ţarii care îl exportă?”, a declarat Anonghost în postarea pe Youtube.
Grupul a anunţat ca va ataca companii din SUA, Canada, Anglia, Israel, China, Italia, Franţa, Rusia şi Germania. De asemenea, hackerii vor lua în vizor şi ţări precum Arabia Saudită, Kuweit şi Qatar. Toate companiile principale de gaze şi petrol din Orientul Mijlociu sunt listate de hackivişti.
Conform lui Pradeesh V.S., manager general la ESET Middle East, atacurile asupra companiilor petroliere nu sunt ceva nou şi au fost mereu în vizor.
Totuşi, industria petrolieră a fost sfătuită să ia în serios aceste ameninţări, ţinând cont de atacurile anterioare asupra unor companii precum Saudi Aramco şi RasGas din Qatar. În aceste atacuri au fost răspândiţi mai mulţi viruşi prin intermediul computerelor de birou.
Ţinând cont că Anonymous şi-a anunţat intenţiile, este foarte probabil că grupul de hackeri îşi va canaliza atacurile. Aceasta ar însemna orice de la publicarea de informaţii sensibile deţinute de aceste organizaţii, până la atacarea website-urilor companiilor şi blocarea lor pe Internet sau chiar ar putea fi vizate unele dintre serviciile companiilor.
El a adăugat că atacurile precedente au arătat că aceşti hackeri sunt capabili să se infiltreze în reţelele companiilor.
“În Orientul Mijlociu, operaţiunea opPetrol [numele campaniei de atacuri cibernetice desfăşurate de grupul Anonymous împotriva companiilor petroliere] nu a fost un succes imens anul trecut deoarece Emiratele Arabe Unite nu erau cu adevărat vizate”, a spus Solling.
El a adăugat că diversele companii din Emiratele Arabe Unite ar trebui să ia în serios ameninţarea, menţionând totuşi că nu trebuie să se intre în panică.
Multe companii americane şi saudite au fost vizate în cadrul operaţiunii opPetrol.