Întâlnirea Merkel-Hollande: puncte comune, dar şi păreri diferite

Două ore şi-a aşteptat Angela Merkel musafirul de la Paris din cauza afacerii 'fulgerul'. La întâmpinare nu s-a lăsat cu pupici, ci doar o strângere de mână mai mult sau mai puţin cordială.
Cancelarul german Angela Merkel (DR) şi proaspătul preşedinte francez Francois Hollande(ST) într-o conferinţa de presă comună, Berlin 15 mai 2012. (BERTRAND LANGLOIS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
16.05.2012

Două ore şi-a aşteptat Angela Merkel musafirul de la Paris din cauza afacerii 'fulgerul'. La întâmpinare nu s-a lăsat cu pupici, ci doar o strângere de mână mai mult sau mai puţin cordială. Şi să nu credeţi că în restul timpului s-ar fi apropiat mai mult, scrie Sueddeutsche Zeitung, într-un articol intitulat 'Blind Date cu un necunoscut'.

Seara erau deja prea evidente strădaniile preşedintelui francez şi ale cancelarului german de a părea că s-au împrietenit şi că vor zburda împreună fericiţi pe terenul de joacă al cutiei cu nisip numită zona Euro, scrie ziarul german, citat de RFI.

'Au existat puncte comune, au existat şi indicii ale unor păreri diferite', spunea Angela Merkel după întâlnire. Dar expresia feţei trăda deja frustrarea doamnei de fier a Europei. Trecând peste faptul că musafirul neexperimentat a trebuit să fie ghidat finuţ de Merkel cu câte un ghiont ca să-şi găsească traiectoria pe covorul roşu, cu limbajul comun va mai dura ceva. Grecia să rămână în zona Euro - acesta este singurul punct de vedere comun al celor doi. În timp ce Hollande promite marea cu sarea sub formă de asistenţă financiară pentru Atena, Merkel zice că va analiza posibilitatea. Angela acceptă să se coordoneze cu Parisul şi să găsească un compromis pentru creşterea economică în Europa, Francois zice că el vrea toate propunerile întâi pe masă, inclusiv pe cele pe care Germania le-a respins deja categoric. Aşa că celor care visau la o poziţie comună rapidă a celor doi - pentru că nu-i aşa, în cărţi citim multe - le urăm să aibă multă răbdare.

O propoziţie din conferinţa de presă comună a liderilor german şi francez spune tot: 'Germania şi Franţa au datoria de a coopera' în contexul european. Şi ca o datorie impusă a arătat şi vizita noului preşedinte francez la Berlin, scrie la rândul său ziarul francez Le Monde, într-un articol cu titlul 'Armonie în privinţa Greciei, dezacord în chestiunea creşterii economice'.

'Îmi doresc, la fel ca doamna Merkel, ca Grecia să rămână în zona Euro'. Atât. Mai mult n-avem în comun, noi, doi lideri occidentali, jumătăţile din conducerea bicefală a Europei.

Angela Merkel s-a străduit să aibă un discurs diplomatic, să spună cu jumătate de gură că diferenţele între Berlin şi Paris n-ar fi chiar atât de mari precum le descrie presa. Când colo, musafirul francez aruncă în discuţie chiar şi problema obligaţiunilor comune europene, un tabu cât Reichstagul din capitala germană pentru guvernul federal. Şi a şi plusat: Hollande şi-a reafirmat dorinţa de schimbare a Pactului Fiscal în ideea includerii unor măsuri de creştere. Cancelarul german a încercat din nou să aplaneze discursul spunând că ar fi în discuţie un concept general care dă posibilitatea negocierii unui set de măsuri dintr-un spectru foarte larg. Încă mai are răbdare, doamna de fier, cât o va mai avea e o întrebare crucială, conchide ziarul fracnez, preluat de RFI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor