Franţa notifică operatorii de telecom că nu va prelungi licenţele pentru compania Huawei în reţelele sale 5G

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)
A.P.
22.07.2020

Autorităţile franceze nu vor putea să reînnoiască licenţele pentru echipamentele Huawei după expirarea acestora, astfel încât gigantul hi-tech aparţinând Partidului Comunist Chinez va fi eliminat treptat din reţelele franceze 5G până în 2028, a informat Reuters citând trei surse familiare cu dosarul.

Potrivit raportului, guvernul a notificat firmele care intenţionează să achiziţioneze echipamente Huawei 5G cu privire la licenţele care nu sunt regenerabile. Sursele au spus că majoritatea licenţelor pentru Huawei se întind pe perioade de timp care variază între trei şi cinci ani, în timp ce concurenţii europeni ai concernului chinez, respectiv Nokia şi Ericsson, au primit autorizaţii de opt ani.

Agenţia franceză de securitate cibernetică ANSSI a declarat anterior că va autoriza operatorii să folosească echipamente 5G timp de trei până la opt ani. Cu toate acestea, agenţia a solicitat firmelor care nu folosesc în prezent echipamentele Huawei să evite achiziţionarea acestora.

Rapoartele survin pe fondul incertitudinii cu privire la participarea firmei Huawei cu componente 5G în Europa. În ultimul an s-au înmulţit rapoartele care arată colaborarea dintre Huawei şi regimul comunist de la Beijing, care desfăşoară numeroase programe masive de spionaj pe scară largă, ţintind atât companii şi guverne cât şi simpli cetăţeni. O dimensiune a acestor programe este furtul de tehnologie de la firmele occidentale cu ajutorul căruia Partidul îşi asigură un avantaj competitiv companiilor sale.

Agenţiile de informaţii membre ale organizaţiei Five Eyes au depus eforturi de conştientizare a pericolelor pe care le prezintă companiile chineze de telecomunicaţii pentru secretele naţionale ale ţărilor NATO şi aliaţilor acestora.

Potrivit unui raport al Financial Times din ianuarie, UE încearcă să limiteze accesul companiei Huawei la reţelele 5G din întregul bloc din cauza problemelor de securitate.

Statele Unite au acuzat în mod repetat Huawei de presupuse legături cu guvernul chinez şi au impus sancţiuni asupra firmei.

Cel mai recent, Marea Britanie a făcut o schimbare radicală a politicii sale faţă de compania Huawei, anunţând, săptămâna trecută, tăierea accesului companiei la licitaţiile privitoare la infrastructura 5G a ţării din cauza preocupărilor de securitate naţională şi a presiunii politice din partea Statelor Unite.

Atât China, cât şi Huawei, au negat vehement acuzaţiile de spionaj, numindu-le nejustificate, motivate politic şi încălcând practicile concurenţiale.

Cu toate acestea, conform legii securităţii naţionale a Chinei, companiile chineze şi străine sunt obligate să permită accesul agenţiilor de securitate ale Partidului la sistemele informatice pe care le au.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor