Atacurile din Paris / Paşaportul sirian găsit ar putea fi “plantat”

Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a declarat că este posibil ca paşaportul sirian găsit lângă unul dintre sinucigaşii cu bombă implicaţi în atacurile teroriste din Paris să fi fost plantat.
Ministrul apărării din Germania, Thomas de Maiziere.
Ministrul apărării din Germania, Thomas de Maiziere. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Conform Bloomberg, rapoartele care susţin că este posibil ca identitatea trecută în paşaport să fi fost înregistrată în mai multe ţări de-a lungul aşa zisei rute balcanice ridică semne de întrebare şi suspiciunea că ar putea fi vorba de o încercare deliberată de a implica refugiaţii şi de a face oamenii să nu se simtă în siguranţă, a declarat marţi Maiziere.

“Există indicaţii că este vorba de un indiciu plantat dar, totuşi, nu putem exclude complet faptul că acest paşaport ar fi putut într-adevăr să aparţină unui terorist ISIL care s-a dat drept refugiat”, a declarat el reporterilor în Berlin. ISIL, numele sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic, este învinuit de Franţa pentru organizarea atentatelor teroriste din Paris.

Orice legătură între atacurile teroriste din Paris şi criza refugiaţilor din Europa ar creşte miza pentru cancelarul german Angela Merkel, care este nevoită să îşi apere politica “uşii deschise pentru solicitanţii de azil” în cadrul dezbaterii din Germania asupra imigraţiei şi securităţii.

“Este cu siguranţă neobişnuit faptul că o astfel de persoană a fost înregistrată cu exactitate în Grecia, Serbia şi Croaţia, în timp ce noi facem presiuni constante în privinţa înregistrării şi nu suntem mulţumiţi de faptul că aceasta nu are loc la nivelul necesar”, a declarat Maiziere.

Cu aceasta, povestea eventualei “plantări” a paşaportului de către altcineva este efectiv închisă. Singura întrebare care rămâne deschisă este: cine s-a grăbit să planteze paşaportul după atacurile din Paris şi a cui agendă este în joc?