Suedia ridică nivelul de alertă teroristă. Poliţia caută un bărbat suspectat de plănuirea unui atac

Stockholm şi-a ridicat nivelul de alertă teroristă, în condiţiile în care poliţia şi serviciile de securitate au lansat o vânătoare pentru un bărbat suspectat că ar plănui un atac terorist.
Poliţia stă de pază în districtul Hyllie din oraşul suedez Malmö, 12 noiembrie 2015.
Poliţia stă de pază în districtul Hyllie din oraşul suedez Malmö, 12 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Suedia a ridicat nivelul de alertă teroristă cu o treaptă, ajungând la 4 pe o scară de la 1 la 5, după ce serviciile de securitate au declarat că dispun de informaţii concrete în privinţa unui posibil atac din partea grupului Statului Islamic.

“Atacurile din Paris din 13 noiembrie arată că Statul Islamic ar putea avea o abilitate crescută de a desfăşura chiar şi atacuri relativ complexe în Europa. Diverse persoane ar putea fi inspirate de aceste atacuri”, conform unei declaraţii publicate miercuri de serviciile de securitate suedeze (SAPO).

Mats Sandberg, director al Centrului Naţional pentru Evaluare a Ameninţărilor Teroriste (NCT), a susţinut că militanţii din Statul Islamic consideră în prezent Suedia drept o “ţintă legitimă”.

Mona Sahlin, coordonator guvernamental pentru gestionarea extremismului violent, s-a declarat îngrijorată de faptul că atacuri teroriste “chiar ar putea avea loc în Suedia”, adăugând că trebuie luate mai multe măsuri guvernamentale pe partea legislativă pentru a aborda astfel de ameninţări.

“Avem legi care sunt insuficiente şi guvernul este foarte conştient de acest lucru... Aşadar, trebuie să facem mai mult”, a adăugat ea.

Conform SAPO, poliţia suedeză vânează în prezent un bărbat căutat pentru “plănuirea unui act terorist”.

În timpul unei conferinţe de presă ce a avut loc în capitala suedeză Stockholm, şeful SAPO Anders Thornberg a declarat că a fost emis un mandat de arestare pentru suspect.

“Bărbatul este căutat în continuare”, a susţinut Thornberg.

Evoluţia situaţiei din Suedia are loc în contextul în care vineri noaptea, 13 noiembrie, mai multe atacuri teroriste bine coordonate au zguduit Parisul, luând viaţa a 132 de persoane şi rănind altele aproximativ 350.

Miercuri, la rândul lor, Danemarca şi Norvegia şi-au ridicat nivelul pentru alertă teroristă la treapta a doua, citând temeri privind securitatea după evenimentele din capitala pariziană, conform Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe