Franţa cere Statelor Unite să sprijine crearea unei taxe minime pe profit în cadrul OCDE

China şi Rusia încearcă să diminueze dependenţa faţă de dolar şi de euro (Getty Images)
Andrei Popescu
26.11.2019

Franţa a cerut marţi Statelor Unite să renunţe la rezervele faţă de o eventuală reformă a OCDE cu privire la normele internaţionale fiscale învechite şi faţă de propunerea unei cote minime de impozit pe profit de 12,5%.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică se află în mijlocul celei mai mari rescrieri a normelor fiscale internaţionale din anii 1920.

Multe guverne consideră că regulile existente sunt extrem de prost adaptate pentru epoca digitală, permiţând marilor giganţi de pe internet să înregistreze venituri în ţări cu impozite mici precum Irlanda, indiferent de locul unde se află clientul plătitor.

Revizuirea ar defini în special volumul activităţii unei companii într-o ţară pentru a fi impozabilă acolo şi ar determina cât de mult profit poate fi impozitat.

Luând cuvântul la o conferinţă fiscală la OCDE, la Paris, ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat că Franţa a susţinut ultimele propuneri ale forului de politică internaţională şi a cerut ca SUA să le susţină de asemenea.

În timp ce primul pilon al reformei ar schimba drepturile guvernelor de a taxa companiile pe teritoriul lor, un al doilea pilon îşi propune să construiască un cadru internaţional pentru impozitul pe profit minim.

Deşi a susţinut în mare măsură actualizarea normelor fiscale, Washingtonul a avut, în trecut, temeri că noile schimbări se vor concentra în mare parte pe giganţii săi de internet.

Având în vedere că o propunere OCDE din octombrie a prezentat o gamă mai mare de modificări, incluzând companii care interacţionează direct cu consumatorii, Statele Unite este interesată acum de impactul asupra mai multor firme, din sectoare tradiţionale, afirmă unii oficiali.

OCDE încă nu a propus o rată minimă, dar Le Maire a declarat că ar trebui să fie stabilită la 12,5%, aceasta fiind şi rata de impozit pe profit a Irlandei.

„Pentru noi, 12,5% pare a fi un bun punct de plecare şi punct de referinţă pentru o rată minimă de impozit pe profit”, a precizat Le Maire.

Rata medie de impozitare corporativă legală în ţările OCDE este de 23,7%, dar ratele efective pe care companiile le plătesc sunt adesea mult mai mici din cauza deducerilor, scutirilor şi creditelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor