Teodorovici lasă impozitarea pensiilor speciale mai la toamnă
alte articole
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat marţi că impozitarea pensiilor speciale nu se regăseşte în proiectul de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, întrucât este un mecanism la care “încă se lucrează” dar că nu renunţă la această măsură, informează Agerpres.
"Eu merg mai departe. [Măsura - n. n.] nu e în proiectul de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru că este un mecanism la care încă se lucrează şi vom vedea în ce formă mergem mai departe, având în vedere că şi în Parlament există două iniţiative legislative, ştiţi foarte bine, şi atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern într-o formă sau alta, vedem, fie ordonanţă, fie proiect de lege, care în septembrie ar trebui să fie închis ca şi subiect şi mai ales aş fi foarte interesat să văd acolo acei parlamentari care, ştiţi foarte bine, spuneau că fac foarte multe şi acum vor avea ocazia să facă ce au spus", a menţionat Teodorovici.
Printre măsurile ce urmau iniţial să fie incluse într-o ordonanţă de guvern ce urma a fi discutată luni, 5 august, de Executiv, se numără eliminarea sporului pentru condiţii grele şi vătămătoare, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate. Chestionat în legătură cu sporul de 15% pentru condiţii grele şi vătămătoare acordat unor categorii de bugetari care urma să fie abrogat, ministrul Finanţelor a răspuns că "nu intră acum în discuţie".
"Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistraţi, poliţişti. Pentru aceştia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuţii cu sindicatele", au precizat sursele citate.
Cât priveşte taxarea pensiilor speciale, sursele au menţionat că se lucrează la definitivarea formei finale. La momentul respectiv, varianta era: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depăşeşte 7.000 de lei şi de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei.
Reamintim că Ministerul Finanţelor a publicat, marţi, pe pagina oficială a instituţiei, un proiect de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare dar care nu include prevederile referitoare la taxarea pensiilor speciale şi la sporul de 15%. Proiectul aduce în schimb majorări de taxe şi majorări la accize.
Astfel, proiectul de ordonanţă majorează acciza la ţigarete şi introduce taxa pe zahărul din răcoritoare, alături de alte măsuri fiscale şi bugetare. Mai multe informaţii puteţi accesa aici.