Cîţu: Nu luăm în calcul amânarea măririlor de pensii. Avem soluţii pentru echilibrarea bugetului

Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
30.10.2019

Liberalii nu au de ce să ia în calcul, deocamdată, scenariul unei eventuale amânări a calendarului de mărire a pensiilor în 2020, căci pornesc de la premisa că Teodorovici şi PSD au spus adevărul când au dat asigurări că sunt bani de pensii şi salarii, a declarat Florin Cîţu, propus de Ludovic Orban pentru postul de ministru al Finanţelor, marţi seara, la Digi24.ro

Întrebat dacă ia în calcul în acest moment nu tăierea pensiilor, ci amânarea calendarului măririlor de pensii pentru 2020, Florin Cîţu a răspuns: „În acest moment, nu. Deocamdată nu luăm în calcul acest scenariu. Noi am luat de bună ce a spus ministrul Finanţelor Publice şi ce au spus toţi cei de la PSD, că sunt bani de pensii şi salarii. Dacă nu sunt, vom vedea când vom ajunge acolo, dar ei spun că sunt bani de pensii şi salarii, deci nu avem de ce să ne uităm la acest scenariu”.

„N-o să dăm populaţiei veşti proaste”, a asigurat Cîţu.

Întrebat cum are de gând să echilibreze bugetul dacă nu se umblă la pensii şi salarii, Florin Cîţu a explicat că în bugetul din 2019 sunt 21 de miliarde de lei care pleacă de la bugetul de stat către companiile de stat, care ar trebui să se finanţeze 100% din venituri proprii.

„Aici este o ciudăţenie. Trebuie să ne uităm cum de ajung aceşti bani la aceste companii. În acelaşi timp, vorbim de fonduri europene, care vor avea importanţă în construirea viitorului buget. Referitor la ce spun cei de la PSD despre pensii şi salarii. Interesant este că ei spun că dacă erau la putere, ei puteau să le plătească, noi nu putem să le plătim. Eu vă spun că vom face legea bugetului de stat, vom veni cu ea în Parlament luând în considerare legislaţia în vigoare şi veţi vedea că vom putea să mergem mai departe cu legislaţia în vigoare. Sunt mai multe lucruri acolo, dar daţi-mi voie la o săptămână-două după ce ajung la Ministerul Finanţelor Publice, venim şi cu rectificarea bugetară şi venim şi cu o imagine reală şi cu soluţii”, a precizat liberalul.

Cîţu a mai declarat că guvernarea PSD a falsificat anumite cifre aşa că nu se poate contura o imagine clară a bugetului. Însă o altă sursă de venituri la buget - dincolo de reducerea numărului de ministere şi tăierea pensiilor speciale - este şi oprirea „sifonării banilor”.

Ministrul propus a mai precizat că în construirea viitorului buget va încerca să schimbe partea de distribuţie a banilor, canalizându-i spre investiţii şi în acest sens a vorbit despre 2 la sută la Apărare sau despre „ţinta” de 6 la sută la Educaţie.

„Pentru ce am spus în Comisie mă ţin de cuvânt. Pentru Apărare, nici nu trebuia să spun mai mult, dar voiam să afirm asta, că 2 la sută rămân şi să ştiţi că problema pentru apărare - şi de aceea am spus că poate ar trebui să ne uităm şi cum sunt distribuiţi aceşti bani şi să alocăm mai mult, pentru că astăzi se cheltuiesc cam 1,7 - 1,8 la sută din PIB pentru apărare, din care jumătate, aproape 1 la sută, se duc către salarii şi pensii, deci rămâne foarte puţin pentru înzestrarea armatei şi până la urmă, despre asta vorbim. Cum vom face după aceea, să încercăm să avem contracte de offset, să fie mai mult în România ş.a.m.d., ăsta este de fapt un scop. Am spus despre Educaţie că ţinta este 6 la sută, dar am făcut o precizare acolo: noi dorim ca aceşti bani să nu se mai ducă doar pe salarii, vrem să încercăm şi o distribuţie şi poate o să fie mai mult şi pentru investiţii, să luăm în calcul şi investiţiile, pentru că noi vrem să schimbăm un pic partea asta de alocare a bugetului. Astăzi, 85 la sută din banii pe care îi luăm din taxe şi contribuţii se duc către pensii, salarii şi subvenţii, vrem să schimbăm un pic această paradigmă şi să avem mai multă alocare către investiţii”, a arătat Florin Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor