Frank-Walter Steinmeier: Istoria judecă succesul politicii externe
alte articole
Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, vrea ca ţara sa să adopte o abordare mai activă faţă de politica externă, scrie Der Spiegel, care a realizat un interviu cu oficialul german, acesta abordând, printre altele, situaţia din Ucraina, doctrina cancelarului Angela Merkel şi schimbarea rolului global al Germaniei.
Steinmeier, unul dintre oficialii europeni care a participat la negocierea acordului politic dintre guvernul Ucrainei şi opoziţie, a povestit pentru Der Spiegel cum negocierea a durat peste 20 de ore, timp în care cei implicaţi auzeau constant despre creşterea numărului de victime. 'Toată lumea ştia că negocierile noastre sunt ultima şansă pentru o soluţie politică. Cred că acest lucru i-a făcut pe oameni mai pregătiţi pentru a face compromisurile necesare', a explicat ministrul.
Pe de alte parte, a povestit Steinmeier pentru revista germană, 'Rusia a susţinut foaia noastră de parcurs. Preşedintele Putin a trimis joi un emisar la Kiev, care a negociat toată noaptea şi s-a dovedit foarte constructiv. Delegatul rus a contribuit la construirea unor punţi de legătură, în timp ce se elabora textul documentului. Era, de asemenea, în interesul Rusiei să se pună capăt vărsării de sânge'.
În ceea ce priveşte călătoria la Kiev, Steinmeier recunoaşte că 'decizia a venit în ultimele zile, în timpul discuţiilor cu ministrul de externe francez Laurent Fabius şi cu cel polonez, Radek Sikorski. A fost o călătorie în necunoscut. Eram conştienţi de pericol, deoarece un acord părea puţin probabil, însă credeam în continuare că avem responsabilitatea de a încerca cel puţin să găsim o modalitate externă pentru a împiedica ca situaţia să escaladeze. Nu am avut nicio idee că numărul victimelor va continua să crească în ziua sosirii noastre'.
În opinia lui Steinmeier, Rusia este un partener important, dar nu unul comod. 'Am ajuns la soluţii cu Rusia cu privire la armele chimice siriene, în dosarul iranian şi acum în Ucraina. În altă parte nu a fost cazul. În aceste din urmă cazuri, vom continua să discutăm şi să căutăm un teren comun', a subliniat oficialul german.
'În politica externă, dacă ne facem un obicei din a nu discuta cu ţări care nu ne împărtăşesc politica, nu vom ajunge nicăieri în rezolvarea multora dintre crizele din lume', a explicat ministrul pentru Der Spiegel, adăugând că istoria este cea care judecă succesul politicii externe.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Siria, Steinmeier recunoaşte că nu întrevede o posibilă soluţie politică pe termen scurt sau mediu.
În cee ce priveşte intervenţia din Libia din urmă cu trei ani, Steinmeier recunoaşte că îşi păstrează părerea în privinţa neparticipării Germaniei la acţiune. 'Am crezut că a fost un lucru bun pentru Germania să nu ia parte la intervenţie şi încă cred. Nu sunt foarte impresionat de ceea ce au lăsat în urmă cei care au aruncat bombe asupra Libiei', a admis ministrul pentru Der Spiegel.
'Lumea s-a schimbat şi trebuie să facem unele lucruri diferit. Oamenii au observat că reputaţia politicii externe a început să se îmbunătăţească din nou. Însă acest lucru nu e suficient. În Ministerul de Externe, am introdus o politică de auto-revizuire, în scopul de a demara o dezbatere publică cu privire la termenii şi perspectivele politicii externe germane. Vrem să ne întrebăm dacă politica externă germană a pus accentul pe lucrurile corecte în ultimii ani', a explicat Steinmeier, adăugând că, din câte ştie, nici cancelarul Angela Merkel nu are nimic împotriva unei vizibilităţi mai mari a Germaniei şi unui accent mai mare pe problemele sale fundamentale de politică externă.