Fota: Guvernul să nu ezite. E ca atunci când amputezi un picior fără anestezie. Cu cât tai mai repede, cu atât omul îşi revine mai repede

Expertul pe probleme de securitate naţională Iulian Fota a opinat, într-o intervenţie la Digi24, că actualele măsuri fiscale şi tăieri bugetare anunţate de premierul Ilie Bolojan erau previzibile, fiind consecinţa unei guvernări nesustenabile, bazate pe pomeni electorale şi împrumuturi la dobânzi astronomice.
Jurnalistă: Vă surprinde faptul că nu există nici acum un acord cu privire la măsurile fiscale, la tăierile bugetare, la cum ar trebui să fie crescute anumite taxe pentru ca guvernul să recupereze bani?
Iulian Fota: Eu am înţeles încă de anul trecut că momentul ăsta va veni, că vom da banii pe care îi luăm înapoi, pentru că i-am primit fără ca creşterea de salarii sau de pensii să fie sustenabilă. Ştiam încă de anul trecut că se guvernează foarte prost, cu picioarele, erau tot felul de cifre. Daniel Dăianu ne-a zis în toamnă de vreo două ori, şi inclusiv postul dumneavoastră, cred că l-a şi invitat la o discuţie la un moment dat, când, în calitate de preşedinte al Consiliului Fiscal, spunea că la anul va trebui să mutăm câteva miliarde înapoi de la populaţie la stat.
Deci, faptul că în momentul ăsta avem toate aceste decizii, repet, nu sunt cinic, dar pur şi simplu sunt zen, pentru că ştiam că momentul va veni. Trebuie să trecem prin el, probabil că, precum a fost în 2010, unele lucruri nu vor fi drepte sau nu vor fi bine cântărite până la capăt, că şi în 2010 s-au tăiat salariile la categorii întregi de bugetari, dar, de exemplu, clientela de pe la companiile de stat a rămas neatinsă, ceea ce a fost total nedrept.
Datorită presiunii şi timpului scurt, e posibil că şi în momentul ăsta să avem o serie întreagă de decizii care, bun, în clar, nu vor fi pe placul nimănui şi unele dintre ele s-ar putea să nu fie drepte, dar nu există altă soluţie. Deci, cu cât Guvernul trece mai repede prin toată această situaţie foarte delicată pentru noi toţi, cu atât o scoatem la capăt mai repede şi ieşim, lăsăm în spate perioada asta, pentru că în momentul ăsta complicat nu poate fi ocolit.
Nu există soluţie bună pentru noi, atât timp cât am luat nişte bani pe care ştiam că nu avem cum să-i justificăm din punct de vedere economic. Nu erau pe creştere economică sănătoasă, erau pe împrumut şi pe alte scheme de-astea de proastă guvernare, că nu există nimic mai mizer decât să guvernezi cu bani împrumutaţi şi cu nişte dobânzi astronomice.
Deci eu sunt foarte relaxat în toată perioada asta, pentru că mi-e clar că voi da din buzunar, mi-e clar că salariul meu va scădea, dar iarăşi mi-e la fel de clar că nu există altă variantă şi decât să stau să mă frământ în fiecare zi „vai, uite ce mi se întâmplă”, prefer să mă fac că nu mai văd lucrurile astea. Repet, le-am conştientizat încă de astă toamnă şi să îmi văd de viaţa mea cu consecinţele de rigoare.
Am trecut prin 2010, ni s-au tăiat salariile, le-am recuperat după 3 ani de zile, ne-am văzut de viaţa noastră. Deci va fi ceva similar şi sper ca Guvernul să nu ezite, adică e ca atunci când trebuie să amputezi un picior fără anestezie. Cu cât tai mai repede, cu atât omul ăla îşi revine mai repede şi momentul ăla dificil e lăsat în urmă. Pentru că, într-un fel, avem o bucată de vină noi toţi, că, repet, ştiam de când ni s-au dat nişte bani anul trecut că nu îi merităm.
Jurnalistă: Dar cum aţi menţionat dumneavoastră, îşi revine, într-adevăr, mai repede, dar tot fără un picior rămâne.
Iulian Fota: Da, da, supravieţuieşte, noi aşa suntem de 35 de ani, nu vă supăraţi, numai o secundă, suntem singura... Dacă înţeleg bine, suntem singura ţară din toată Uniunea Europeană care, în 35 de ani, n-a fost un singur an pe plus. Deci noi n-am fost în stare, măcar într-un an, să producem mai mult decât cheltuim. Deci dacă ăsta-i comportamentul nostru ca ţară de 35 de ani, aproape că mi se pare un pic ipocrit că unii îşi dau cu capul de masă şi se vaită: „vai, tăieri” şi aşa mai departe.
Când, repet, ştiam toţi bine că va veni momentul ăsta. Nu ştiam exact când, că n-aveai de unde să ştii că în noiembrie se dă totul peste cap. Dar, altfel, ştiam că în 2025 plătim mita electorală pe care am primit-o, iar unii s-au şi bucurat, că, vezi Doamne, nu ştiu cine să câştige alegerile. Şi nici nu le-au câştigat. Ca să vă daţi seama câtă prostie a fost anul trecut acumulată în politica asta a noastră.