Fostul şef al armatei Turciei părăseşte sala procesului pentru acte de terorism

Fostul comandant al forţelor armate, Ilker Basbug, a ieşit val vârtej dintr-o sală de judecată din Istanbul, marţi, şi a denunţat procesul său pentru acuzaţiile de lovitură de stat ca atac la adresa conducerii militare per total şi "pată neagră" în istoria ţării, potrivit unui raport Reuters.
General turc Ilker Basbug (C), mai 2012 în Ankara (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2012

Fostul comandant al forţelor armate, Ilker Basbug, a ieşit val vârtej dintr-o sală de judecată din Istanbul, marţi, şi a denunţat procesul său pentru acuzaţiile de lovitură de stat ca atac la adresa conducerii militare per total şi "pată neagră" în istoria ţării, potrivit unui raport Reuters.

Izbucnirea generalului Basbug în cea de-a doua zi a unui proces pentru acte de terorism a fost demonstraţia cea mai dramatică de până acum a tensiunilor dintre forţele armate şi primul-ministru Tayyip Erdogan, care a ţinut în frâu influenţa lor de la câştigarea puterii în 2002.

Basbug, care a condus armata între 2008-2010, a declarat că procesul este o "şaradă" şi a spus că nu recunoaşte autoritatea judecătorilor. El a cerut sesizarea Curţii Supreme de Justiţie.

Răbdarea generalului a cedat atunci când instanţa a redat o conversaţie telefonică între alţi doi suspecţi, acuzaţi de planificarea unei lovituri de stat prin atentate şi asasinate, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de cazul "Ergenekon".

Basbug şi-a pornit microfonul şi, spre râsul spectatorilor, mulţi dintre ei suporteri, le-a spus judecătorilor să oprească redarea casetelor, susţinând că acestea sunt irelevante pentru caz.

"Onorată instanţă, aceasta este o instanţă serioasă, dar s-a transformat într-un tabloid. Aceasta este o pată neagră în istorie," a afirmat Basbug, îmbăcat într-un un costum negru şi aplaudat de suporteri.

Basbug este acuzat că ar fi printre liderii unei reţele cunoscute sub numele de Ergenekon, care s-ar afla în spatele unui complot de a răsturna guvernul, pe care mulţi din armată şi din alte părţi ale instituţiei seculare îl suspectează că ar purta o agendă islamistă secretă. Erdogan, al cărui partid AK cuprinde naţionalişti şi elemente de centru-dreapta, precum şi conservatori religioşi, neagă că partidul său are astfel de ambiţii.

Ergenekon este suspectată că ar fi plănuit atacuri cu bombe, asasinate şi dezinformare pentru a stârni panică şi a precipita o lovitură armată de stat. Sute de persoane au fost arestate în cadrul anchetei, pe care criticii o consideră o metodă a guvernului de a suprima orice opoziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor