Armata turca atacata de rebeli kurzi
Gherilele kurde au atacat un avanpost militar din sud-estul Turciei peste noapte, declansand un conflict in care 12 militanti si trei soldati au fost ucisi, au declarat marti surse de securitate turce.
Asaltul a fost parte a unui val de atacuri asupra fortelor armate, deoarece rebelii au incheiat un armistitiu de 14 luni la inceputul lui iunie. Peste 80 de soldati au fost ucisi pana acum in acest an, depasind cifra pierderilor totale din anul 2009.
Cresterea violentei a subminat o incercare a guvernului condus de primul ministru Tayyip Erdogan de a acorda drepturi suplimentare minoritatilor kurde, dupa 26 de ani de conflict inceput din cauze separatiste.
Elicoptere militare au adus intariri care sa caute restul rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care au participat la atac. PKK este organizatia responsabila pentru atacul efectuat in districtul Semdinli, in regiunea muntoasa din provincia Hakkari, in apropierea granitei cu Irakul.
Trei soldati au fost raniti in timpul schimbului de focuri.
Operatiunea armatei a fost axata pe zona din jurul granitei irakiene, pe care militantii o trec frecvent pentru a ataca armata turca.
Intr-un conflict separat, un rebel a fost ucis si sase raniti, luni seara, dupa ce kurzii au deschis focul asupra fortelor de securitate intr-un avanpost militar din provincia estica Elazig.
Ca raspuns la cresterea violentei, armata a efectuat lovituri aeriene asupra obiectivelor rebele din nordul Irakului, unde sunt concentrate majoritatea gherilelor PKK.
Seful fortelor armate turce, generalul Ilker Basbug, a avertizat ca prezenta PKK in Irak ar putea dauna relatiilor cu vecinul sau si cu Statele Unite, in cazul in care cele doua tari nu iau masuri pentru a reduce activitatile militantilor din nordul Irakului.
"Timpul a venit si trece pentru cei responsabili - persoane, institutii, state si formatiuni din nordul Irakului — sa faca ceea ce este drept", a declarat el intr-un interviu cu Star TV.
Impact negativ asupra legaturilor cu Irakul si SUA
Turcia a cerut in mod repetat cresterea sprijinului in lupta impotriva PKK din partea Irakului si Statelor Unite. PKK este considerat o organizatie terorista de catre Turcia, Statele Unite si Uniunea Europeana.
"Prezenta PKK in nordul Irakului va avea un impact negativ asupra relatiilor turco-irakiene in viitor. Intr-un sens, ea va afecta in mod negativ relatiile turco-americane", a declarat Basbug.
Seful Statului Major General turc a estimat existenta a circa 4.000 de luptatori PKK in muntii din sud-estul Turciei si nordul Irakului, o cifra scazuta in comparatie cu estimarile din trecut, care vorbeau de pana la 10.000 de persoane, avand o medie de 6.000.
Politia secreta turca infiinteaza o unitate pentru a captura trei lideri ai grupului cu sediul in nordul Irakului - Murat Karayilan, Huseyin Fehman si Bayik Cemil — a raportat ziarul Sabah.
Fortele speciale turce l-au capturat si inchis pe liderul PKK, Abdullah Ocalan, in 1999, dupa ce l-au fortat sa-si abandoneze refugiul din Siria.
Peste 40.000 de oameni au fost ucisi in conflictul care a inceput in 1984, cand PKK a ridicat armele impotriva statului, cu scopul de a crea o tara kurda separata. Populatia kurda se intinde pe o arie divizata intre trei tari — Irakul si Turcia fiind doua dintre ele. Unele dintre zonele populate de kurzi sunt bogate in zacaminte de titei.