Fost şef al forţelor armate turce, arestat pentru presupusa implicare într-un complot antiguvern

Fostul şef al forţelor armate turce, generalul Ilker Basbug.
Fostul şef al forţelor armate turce, generalul Ilker Basbug. (ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Un tribunal turc a ordonat arestarea unui fost şef al forţelor armate, suspectat pentru un complot antiguvernamental, relatează BBC News.

Generalul Ilker Basbug, care s-a retras în 2010, este cel mai înalt ofiţer implicat în ancheta privind aşa-numita reţea Ergenekon.

Procurorii susţin că, în 2003, o grupare naţionalistă radicală a încercat să îl înlăture de la putere pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi guvernul său.

Circa 400 de suspecţi sunt judecaţi deja în acest dosar.

Potrivit presei turce de stat, este pentru prima dată când un fost şef al armatei este prezentat instanţei ca suspect.

Basburg ar putea fi pus sub acuzare pentru conducerea unei organizaţii armate şi tentativă de dărâmare a guvernului, anunţă televiziunea turcă.

Reţeaua Ergenekon este acuzată şi de înfiinţarea unor site-uri pentru a face propagandă antiguvernamentală, în vederea destabilizării ţării.

Criticii s-au plâns că ancheta în dosarul Ergenekon s-a concentrat pe oponenţii partidului AKP, al alui Erdogan. Guvernul neagă, însă, aceste acuzaţii.

Decizia privindu-l pe generalul Basburg a intervenit la câteva ore după ce jurnalişti turci cunoscuţi judecaţi în acelaşi dosar au spus că acuzaţiile care îi vizează sunt motivate politic.

Armata turcă se consideră de mult timp un garant al Constituţiei seculare a ţării şi a pus la punct trei lovituri de stat între 1960 şi 1980.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe