Un procuror turc a solicitat arestarea şefului pensionat al Forţelor Armate

Generalul turc, Ilker Başbuğ.
Generalul turc, Ilker Başbuğ. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Un procuror turc a cerut ca un fost şef al forţelor armate să fie luat în custodie pentru presupusă implicare într-o acţiune de discreditare a guvernuli.

Mass-media turcă a raportat joi că procurorul a cerut ca generalul Ilker Başbuğ să fie arestat. Este de aşteptat ca tribunalul să decidă pe parcursul zilei următoare dacă va aproba cererea.

La începutul acestei săptămâni, presa turcă a relatat că procurorii l-au numit pe Başbuğ suspect într-o campanie online care vizează destabilizarea guvernului islamic al prim-ministrului Tayyip Erdogan.

Rapoartele şuştin că generalul în rezervă a fost chemat să răspundă la nişte întrebări în legătură cu un proces al unor ofiţeri actuali şi foşti care sunt conectaţi la aşa-numita reţea laică, Ergenekon.

Tot joi, jurnaliştii Nedim Sener şi Ahmet Sik s-au numărat printre cei 13 inculpaţi, care au apărut în instanţă pentru a începe cazul lor de apărare împotriva acuzaţiilor că au legături cu Ergenekon. Sener a declarat însă reporterilor că motivul real pentru care este judecat este pentru că a scris o carte ce critică guvernul.

Procurorii au declarat că grupul a complotat în 2003 să înlăture guvernul prin atentate cu bombă şi alte atacuri, pentru a discredita guvernul şi a declanşa o lovitură militară de stat împotriva Partidului Justiţie şi Dezvoltare. Armata Turciei a înlăturat patru guverne între 1960 şi 1997.

Autorităţile turce au reţinut mai mult de 300 de persoane, inclusiv jurnalişti, academicieni şi politicieni, ca parte a unei investigaţii ample asupra Ergenekon.

Cazul a scos în evidenţă preocupările internaţionale cu privire la libertatea presei din Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe