Oficialii chinezi fură banii alocaţi pentru ajutorarea săracilor

Dolari, valută, bani
Dolari, valută, bani (Epoch Times România)

Anul trecut, guvernanţii chinezi au cheltuit în mod inadecvat circa 30 de miliarde de yuani alocaţi pentru ajutorarea regiunilor sărace ale ţării, informează mass-media oficială chineză.

În comunicat se menţionează că în China există peste 100 de milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei, adică care au un venit anual ce nu depăşeşte 2300 de yuani (365 dolari SUA). Chiar şi sistemul de ajutorare a păturilor vulnerabile a reuşit să se transforme într-un adevărat focar de corupţie în China.

Conform statisticilor de urmărire penală, în ianuarie-noiembrie 2012, în ceea ce priveşte corupţia în domeniul acordării asistenţei ţăranilor nevoiaşi, au fost deschise în jur de 9.612 de dosare cu implicarea a 14.517 de persoane. În aceeaşi perioadă, în toată ţara au risipiţi în mod ilegal 2,77 miliarde de yuani (circa 440 milioane dolari SUA) alocaţi pentru ajutorarea persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei.

Cel mai mare număr de defalcări de mijloace destinate ajutorării populaţiei nevoiaşe a fost înregistrat în provincia Guizhou, unde locuieşte majoritatea chinezilor care au nevoie de sprijin financiar.

Potrivit şefului Biroului de Audit al provinciei, Zhang Zhufey, oficialii au recurs la metode cum ar fi contracte şi liste fictive de familii de ţărani care au beneficiat de asistenţă, rapoarte umflate în ceea ce priveşte diverse proiecte realizate pentru agricultorii chinezi etc.

După schimbarea conducerii de vârf a Partidului şi ţării, liderii chinezi s-au declarat în favoarea unui nou val anti-corupţie. Cu toate acestea, potrivit multor observatori, regimul de la guvernare nu au elaborat nici un fel de mecanisme pentru a combate acest flagel. Deşi, în aparenţă, combaterea corupţiei în China comunistă se desfăşoară de câteva decenii, odată cu trecerea timpului, acest fenomen negativ nu face nimic altceva decât să ia amploare şi proporţii de-a dreptul alarmante.

Experţii sunt de părere că, fără instrumente independente de monitorizare a activităţii funcţionarilor, nu va fi posibilă soluţionarea problemei respective. La rândul său, crearea unor astfel de mecanisme necesită reforme politice temeinice, pe care, deocamdată, conducerea Partidului Comunist nu demonstrează disponibilitatea de a le întreprinde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe