EXCLUSIV: Mike Pompeo despre ancheta originii virusului Wuhan, blocată în cadrul Departamentului de stat

Fostul secretar american de stat, Mike Pompeo
Fostul secretar american de stat, Mike Pompeo (Tal Atzmon/The Epoch Times)

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a confirmat pentru The Epoch Times, pe 3 iunie, că eforturile sale de a ancheta modul în care s-a răspândit din China în Statele Unite virusul Wuhan - s-au confruntat cu o opoziţie solidă în cadrul Departamentului de Stat şi a guvernului federal.

Un articol al revistei Vanity Fair din 3 iunie a susţinut că oficialii-cheie din Departamentul de Stat au încercat să împiedice popularizarea faptului că fonduri SUA au sprijinit cercetări care încercau să facă coronavirusurile mai letale, desfăşurate la Institutul de Virologie din Wuhan din China.

Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan

Programele respective, denumite eufemistic "câştig de funcţie" - care se axează pe tehnici de manipulare genetică a virusurilor naturali pentru a-i face mai letali şi mai transmisibili la om - au fost parţial finanţate încă din 2012 de fonduri federale americane prin intermediul agenţiei National Institutes of Health şi canalizate în China printr-o fundaţie obscură cunoscută sub numele de EcoHealth Alliance.

Ancheta Vanity Fair a constatat că unele „conflicte de interese generate parţial de mari subvenţii guvernamentale care susţineau cercetări controversate în virologie, au blocat ancheta SUA asupra originii COVID-19 la fiecare pas”.

„Într-o întrunire a Departamentului de Stat, oficialii care doreau să ceară transparenţă din partea guvernului chinez au afirmat că unii colegi [americani, n.r.] le-au atras atenţia în mod explicit să nu ancheteze cercetările legate de programele de câştig de funcţie de la Institutul de Virologie din Wuhan deoarece ar genera o atenţie nedorită asupra finanţării acordate de guvernul SUA acestor programe”, se arată în articolul Vanity Fair.

Citiți și SUA: Fost adjunct al DIA susţine că virusul Wuhan ar putea fi o "operaţiune militară" a Chinei

De la apariţia virusului Wuhan la sfârşitul anului 2019, regimul comunist chinez a insistat să sprijine teoria că agentul patogen s-ar fi răspândit de la lilieci la oameni generând un focar într-o piaţă de animale vii din Wuhan. Cu toate acestea, unii oficiali guvernamentali şi de sănătate publică, oameni de ştiinţă din sectorul privat şi jurnalişti de investigaţie, au subliniat de la începutul anului 2020 că existau dovezi substanţiale că virusul s-a răspândit cumva din Institutul de Virologie din Wuhan.

Preşedintele de atunci Donald Trump, secretarul de stat Mike Pompeo, precum şi senatorul Tom Cotton (R-Ark.), au remarcat public existenţa unor dovezi privitoare la scurgeri din laboratorul din Wuhan încă din aprilie 2020 şi au cerut oficialilor chinezi să permită anchetatorilor independenţi accesul liber la Institutul din Wuhan şi înregistrările sale. China a refuzat să facă acest lucru.

După alegerile din noiembrie 2020, când devenise clar că Trump nu va obţine un al doilea mandat, Pompeo a presat Departamentul de Stat şi administraţia cerând publicarea a cât mai multor dovezi cu putinţă.

Citiți și Doi virologi proeminenţi susţin că au găsit amprente ale manipulării genetice în virusul Wuhan

El a emis o declaraţie în 15 ianuarie care includea o dezvăluire semnificativă, potrivit căreia cercetătorii de la Institutul de Virologie Wuhan au suferit simptome compatibile cu COVID19 cu câteva luni înainte ca boala să se răspândească în China şi în alte ţări, inclusiv în Statele Unite.

Declaraţia menţiona, de asemenea, programele de cercetare de câştig de funcţie care aveau - şi au şi acum - loc la Institutul din Wuhan şi se întreba retoric dacă fondurile SUA ar fi putut ajunge să finanţeze proiecte militare secrete chineze în cadrul Institutului.

Dar chiar şi publicarea acelei declaraţii a fost o luptă, a declarat Pompeo pentru The Epoch Times pe 3 iunie.

Citiți și Fost consilier al Casei Albe: Anthony Fauci va dispărea în 90 de zile datorită implicării cu Institutul din Wuhan

„La sfârşitul anului 2020 a devenit clar că aveam un nivel crescut de încredere în datele care susţineau ceea ce am publicat la mijlocul lunii ianuarie [2021, n.r.]. În mod clar timpul trecea şi mă luptam din răsputeri în interiorul Departamentului de Stat şi chiar într-un cadru mai larg”, a spus el.

Un obstacol major a fost faptul că părţi semnificative ale dovezilor fuseseră obţinute de agenţiile de informaţii, iar acestea se opuneau publicării lor.

"Existau locuri în afara Departamentului de Stat care deţineau date, în interiorul comunităţii de informaţii, aşa că am presat pentru a le determina să ne ofere cât mai mult loc de manevră, pentru a scrie cât de mult am putut", a spus Pompeo.

Citiți și Dr. Anthony Fauci încearcă să justifice în Congres faptul că a acordat fonduri Institutului de Virologie din Wuhan

„Am redactat declaraţia într-un un limbaj care proteja lucrurile secretizate - care trebuiau protejate - dar am vrut să ne asigurăm că transmitem aceste lucruri în spaţiul public.”

Fostul secretar de stat a declarat că atunci - ca şi acum - consideră important ca lumea să cunoască toate faptele, iar guvernul chinez să fie tras la răspundere dacă virusul a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan.

„Au existat două motive pentru asta. În primul rând, era o chestiune de transparenţă şi, în al doilea rând, am vrut ca Partidul Comunist Chinez să fie nevoit să explice ceea ce noi ştiam, aşa că am avut un grad foarte ridicat de încredere cu privire la ceea ce am făcut”, a spus Pompeo. „Declaraţia a fost elaborată foarte atent, dar nu este ambiguă cu privire la ceea ce a spus”.

Citiți și Laureat al Premiului Nobel afirmă că vaccinarea anti COVID generează tulpinile

Un fost oficial senior din Departamentul de Stat, având cunoştinţe directe despre aceste chestiuni, a declarat pentru Epoch Times că Mike Pompeo a arătat clar tuturor celor implicaţi în ancheta Departamentului de Stat legată de sursa virusului - că faptele vor fi anchetate indiferent de unde provine virusul.

Când i s-a spus despre opoziţia internă faţă de ancheta Departamentului, fostul înalt oficial a relatat că Pompeo a răspuns dur, într-un mod care reflectă cariera sa militară.

Citiți și Profesor comunist afirmă că SUA a fost înfrântă de China în "războiul comercial şi biologic"

"Pompeo le-a spus: 'Să-i ia dracu, şi să le spuneţi că secretarul de stat a spus asta'. 'Şi a mai spus ceva care este foarte, foarte important. El a spus: 'Nu-mi pasă ce concluzie dezgropaţi. Poate că este ceva ce ne place să auzim din punct de vedere politic sau ceva ce nu ne place să auzim, dar vreau adevărul'. Aceasta a fost exact atitudinea pe parcursul întregii anchete pe care a efectuat-o grupul respectiv".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe