Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, rămâne în arest preventiv

Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, va rămâne în arest în dosarul în care este cercetată alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica pentru acordarea unei despăgubiri ilegală de 62 de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian, relatează B1 TV.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.12.2014

Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, va rămâne în arest în dosarul în care este cercetată alături de fosta şefă a DIICOT Alina Bica pentru acordarea unei despăgubiri ilegală de 62 de milioane de euro pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian, relatează B1 TV.

Decizia este definitivă şi a fost luată de magistraţii Înalţii Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au respins contestaţia Crinuţei Dumitrean la măsura preventivă. ÎCCJ a respins şi contestaţia Oanei Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, care va rămâne sub control judiciar.

Cele două foste şefe ANRP sunt acuzate de abuz în serviciu, iar consecinţele faptelor acestora sunt deosebit de grave, susţin procurorii.

Explicaţiile date procurorilor de Dumitrean şi Oana Vasilescu în dosarul despăgubirii ilegale sunt halucinante, mai arată sursa citată.

"Procuror: Cum era posibil să fie evaluat un teren a cărei suprafaţă se afla 30% sub apă la fel ca un teren aflat într-o zonă centrală?

Crinuţa Dumitrean: Nu am cunoştinţe de specialitate. Exista în cadrul direcţiei un angajat cu o astfel de calificare care verifica toate dosarele din punct de vedere al standardelor internaţionale.

Oana Vasilescu: În momentul în care veneau cereri de despăgubire cu sume mai mari le verificăm de 2, 3 ori pe acelea, le acordăm mai multă atenţie datorită sumei mai mari (...) Referitor la acest dosar, (...) nu mi se pare nimic suspect, pentru că era un teren în sectorul 2.. Aveam dreptul să solicit spre studiu un astfel de dosar, dar nu-mi aduc aminte să fi făcut aceasta în cazul de faţă.

Procuror: Nu vi se pare că suma despăgubirilor aprobată în comisie pentru un teren a cărui suprafaţă se află 30% sub apă, era prea mare?

Oana Vasilescu: Nu mi s-ar părea, pentru că este în Bucureşti. Nu ştiu dacă aveam cunoştinţă despre acest aspect, respectiv că se află sub apă! Doamna Bica are cunoştinţe despre evaluări, are o expertiză, cunoaşte metodele de evaluări”, se arată în referatul procurorilor DNA, publicat de B1.

Faptele, potrivit DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre raportul de evaluare a terenului fără să constate că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). În consecinţă, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), prin supraevaluarea terenului.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Alina Bica ar fi primit, prin interpuşi, un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, parte din bani ajungând la Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea), pentru înlesnirea aprobării de către comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian.

Mai menţionăm, în context, că procurorul şef DIICOT Alina Bica a fost intens mediatizată înainte de primul tur al prezidenţialelor cu ocazia apariţiei în presă a unor fotografii alături de Elena Udrea, făcând shopping la Paris.

Bica a fost numită şefă a DIICOT în mai 2013 la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta. Înainte de această numire, în septembrie 2012, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general. În aceeaşi perioadă, în presă a fost publicată interceptarea unei convorbiri telefonice pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar (trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi constituire şi sprijin de grup infracţional), discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei, mai relatează Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor