Fost şef CSM: Nicolicea se transformă în judecător ad hoc. Ar trebui sesizată Curtea Constituţională
alte articole
Imunitatea parlamentară, în contextul european în care se află România azi, este o miză ce transgresează interesele strâmte ale unor politicieni din România, a scris miercuri, pe pagina sa de socializare, fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horaţius Dumbravă.
"De ce sunt interesate structurile europene, din care şi România face parte, de a avea un stat de drept funcţional în România? Pentru că o notă discordantă într-un stat membru afectează ansamblul polifonic al acestor structuri. În plus, dacă disfuncţia este gravă, cei care sunt direct afectaţi sunt cetăţenii acestor state. De aceea şi reacţiile europene sunt pe măsură. Atât instituţiile UE (raportul MCV 2017), cât şi Adunarea Generală Parlamentară a Consiliului Europei (rezoluţia 2188) atrag atenţia asupra problemei imunităţii parlamentare în ce priveşte lipsa de criterii, lipsa de transparenţă, dar şi faptul că imunitatea este un privilegiu pentru unii parlamentari din România şi nu o pârghie necesară într-un stat democratic", a explicat Horaţius Dumbravă.
Potrivit fostului şef CSM, ceea ce s-a întâmplat zilele acestea în Parlamentul României nu respectă recomandările anterior precizate. Mai mult, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, se transformă în judecător ad hoc, adică în reprezentantul altei puteri constituite în stat spunând că nu sunt probe într-un dosar aflat pe masa procurorilor nu numai faţă de deputatul pentru care s-a solicitat ridicarea imunităţii, Rovana Plumb, dar şi faţă de un alt suspect din dosar, Sevil Shhaideh.
"O astfel de afirmaţie, public făcută, de la înălţimea unei astfel de demnităţi, îmi pare că generează un conflict juridic de natură constituţională (art. 146 lit. e din Constituţie). Asta a propos că tot s-ar pregăti sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la un conflict juridic, iată şi o altă ocazie pentru subiecţii art. 146 lit. e, cu acelaşi drum, în aceeaşi sesizare să fie cuprinsă şi aceast posibil conflict (să nu cheltuim energii inutile). Poate preşedintele Camerei Deputaţilor sau Senatului vor lua în considerare o astfel de ipoteză. Sau poate Preşedintele României ori preşedintele CSM", a subliniat Horaţius Dumbravă.