Fost şef ANAF, dezvăluiri despre controale comandate la criticii politicii fiscale a Guvernului

ANAF pare să fi devenit un instrument prin care se încearcă intimidarea vocilor critice la adresa guvernării, arată Gelu Diaconu, susţinând că după ce în iulie au descins peste Rise Project şi Hotnews, două luni mai târziu, ANAF planifica un control de intimidare la firmele de audit din Big Four.
Gelu Ştefan Diaconu (Facebook)
Ana Ion
10.10.2017

Fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, a publicat pe pagina sa de Facebook, un email care ar demonstra că "de sus" s-a comandat un control la firmele de consultanţă din Big Four, cei mai vocali critici ai “ţopăielii fiscale marca Dragnea-Vâlcov".

Diaconu reaminteşte în postarea sa că ANAF a fost trimis şi pe capul jurnaliştilor de la Rise Project şi Hotnews, site-uri ce au publicat investigaţii extrem de deranjante pentru Liviu Dragnea.

"Când la începutul lunii iulie avertizam asupra atacului grobian al Antifraudei la libertatea presei, imediat după desantul inspectorilor în redacţiile Rise Project şi Hotnews, şeful ANAF de atunci, Bogdan Stan, a bălmăjit o declaraţie publică cum că aveau ei o sesizare, au făcut o analiză de risc, bla, bla, bla… Faţă de gravitatea acţiunii de intimidare (repet, Antifraudă nu avea ce căuta acolo, cel mult Inspecţia fiscală într-o verificare a-posteriori!) subiectul a fost trecut destul de repede în plan secund.

De această dată, când am aflat la mijlocul lunii septembrie despre intenţia lor de a “ataca” firmele de audit din Big Four, cei mai vocali critici ai “ţopăielii fiscale” marca Dragnea-Vâlcov, i-am lăsat să facă paşi concreţi. Mi-am propus însă să avertizez public asupra acestui control de intimidare imediat ce acesta se contura cu certitudine, iar “dedicaţia” putea fi probată.", scrie Diaconu pe Facebook.

Potrivit fostului şef ANAF, "funcţionari publici din cadrul Direcţiei de Informaţii fiscale, la solicitarea aceluiaşi Bogdan Stan care le forwardeaza un e-mail ( “ordinul primit de sus”), au interogat bazele de date ale ANAF extrăgând situaţia tranzacţiilor comunitare şi situaţiile financiare ale celor patru societăţi, adică PWC, KPMG, E&Y şi Deloitte."

Diaconu mai precizează că, după ce ieri a făcut publică "tentativa controlului cu dedicaţie", se aştepta la demararea unei investigaţii serioase, eventual chiar la o autosesizare a Parchetului.

"Ştiţi ce fac ei acum? Speriaţi de anvergura scandalului au început o vânătoare în interior (culmea, vor să folosească direcţia de “integritate”!) pentru aflarea celor care mă pun la curent cu astfel de abuzuri. Îi anunţ pe această cale că vor trebui să sancţioneze cel puţin jumătate din angajaţii ANAF care sunt revoltaţi ce li se întâmplă sub guvernarea Dragnea&Co.

Pe mine mă revoltă încălcarea procedurilor legale, numele “victimelor” contează mult mai puţin!
O analiză de risc nu se face la comanda cuiva, ci prin aplicarea unor criterii de selectivitate neutre şi obiective tuturor, în funcţie de o tematică sau în baza unei informaţii asumate de o autoritate.

De aceea, astăzi, vă prezint mail-ul buclucaş! El conţine ordinul primit de sus, dar nu şi sursa. Dezvăluirea ei să o facă prim-ministrul sau organele abilitate. Dacă se vor autosesiza!", adaugă fostul şef ANAF.

Email al ANAF, potrivit lui Gelu Diaconu (Facebook)
Email al ANAF, potrivit lui Gelu Diaconu (Facebook)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor