Două bombardiere americane supersonice au zburat deasupra Coreei de Sud

Un bombardier american a aterizat în Coreea de Sud într-un spectacol de forţă despre care SUA a declarat că a urmărit să demonstreze Coreei de Nord capabilitatea militară americană. Demonstraţia militară are loc după recentele teste de rachete nord-coreene şi cel de-al cincilea test nuclear al Phenianului.
Un bombardier american B-1B aterizează la baza aeriană Osan din Coreea de Sud, 21 septembrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.09.2016

Imaginile difuzate miercuri de televiziunea sud-coreeană au arătat două bombardiere supersonice B-1B Lancer zburând la altitudine joasă deasupra bazei aeriene americane Osan din Pyeongtaek, situată la 64 km sud de capitala Seul.

Unul dintre bombardiere s-a întors la o bază american din Guam, iar celălalt a aterizat în Osan. Oficialii militari americani au declarat că este vorba de un mesaj trimis Coreei de Nord.

“Legătura dintre SUA şi Republica Coreea [Coreea de Sud] este solidă şi puterea acestui angajament nu va fi zguduită de comportamentul agresiv al Coreei de Nord”, a declarat general-locotenentul Thomas W. Bergeson din cadrul Forţei Aeriene americane.

“Ceea ce demonstrăm astăzi nu este decât un instrument pe care l-am ales dintr-o varietate mare de opţiuni. Alianţa devine tot mai puternică în fiecare zi şi rămânem pregătiţi să apărăm şi să menţinem securitatea din Peninsula Coreeană şi în regiune”.

Coreea de Nord a ignorat până acum valul internaţional de critici lansat după cel de-al cincilea său test nuclear din 9 septembrie. În plus, în această săptămână, Phenianul a testat cu succes un nou motor de rachetă care poate fi folosit pentru lansarea de sateliţi, din nou încălcând sancţiunile impuse de ONU.

Testele de arme nucleare şi rachete balistice desfăşurate de statul comunist izolat au continuat într-un ritm fără precedent în acest an, inclusiv lansarea unui satelit în luna februarie care a fost văzută în mare parte ca un test pentru tehnologia folosită la rachetele balistice de rază lungă.

Coreea de Nord a criticat un zbor similar efectuat în 13 septembrie, susţinând că este o provocare armată, dar nu a răspuns la spectacolul aerian american de miercuri. În plus, atât Phenianul cât şi Beijingul au criticat decizia SUA de a amplasa un sistem sofisticat antirachetă (THAAD) pe teritoriul sud-coreean.

Coreea de Sud găzduieşte în prezent aproximativ 28.500 de soldaţi americani şi numeroase baze militare pe partea sa a aşa - zisei Zone Demilitarizate, frontiera politică cea mai puternic fortificată din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor