SUA învinuieşte Rusia pentru atacarea convoiului umanitar din oraşul sirian Alep

Washingtonul susţine că Rusia este responsabilă pentru distrugerea a 18 camioane dintr-un convoi umanitar format din 31 de vehicule, atac în care au murit 21 de persoane. Rusia a negat că avioanele sale au vizat camioanele luni seara.
Unul dintre camioanele umanitare bombardate în oraşul sirian Alep în seara de 19 septembrie 2016.
Unul dintre camioanele umanitare bombardate în oraşul sirian Alep în seara de 19 septembrie 2016. (Captură Foto)

“Toate informaţiile indică în mod clar faptul că a fost o lovitură aeriană”, a declarat marţi seara Ben Rhodes, un consilier adjunct al Casei Albe pentru probleme legate de securitatea naţională.

“Acest lucru înseamnă că ar putea fi responsabile doar două entităţi – regimul sirian sau guvernul rus”, a precizat el, adăugând că SUA trage la răspundere guvernul rus pentru loviturile aeriene din regiune.

În incidentul de luni au fost distruse 18 din cele 31 de vehicule ale coloanei umanitare auto şi au fost ucise 21 de persoane. În momentul atacului, camioanele descărcau alimente şi provizii medicale pentru zeci de mii de oameni la un depozit al organizaţiei umanitare Semiluna Roşie Siriană.

Incidentul a subminat un armistiţiu lung de o săptămână în ţara arabă şi a forţat ONU să suspende toate convoaiele umanitare spre Siria.

Conform oficialilor americani care au discutat cu agenţia de ştiri Reuters, citând serviciile americane de informaţii, două avioane de luptă ruseşti Suhoi Su-24 se aflau pe cer deasupra convoiului umanitar în momentul în care acesta a fost atacat.

Dar atât Moscova cât şi Damascul au negat orice implicare în atac. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că nu există niciun semn al unui bombardament, pe baza filmărilor realizate cu drone şi din înregistrările video ale activiştilor. Conform Kremlinului, aparent convoiul ar fi luat foc din cauza unui incident la sol.

ONU, Crucea Roşie şi Semiluna Roşie Siriană au organizat împreună convoiul umanitar, prin coordonare cu guvernul sirian. Semiluna Roşie Siriană a declarat că şeful unuia dintre birourile sale locale şi aproximativ 20 de civili au fost ucişi.

ONU consideră că incidentul ar putea constitui o crimă de război.

“Lucrătorii umanitari care au livrat ajutoare pentru salvarea de vieţi omeneşti sunt nişte eroi ... Cei care i-au bombardat sunt nişte laşi”, a declarat marţi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în Adunarea Generală a ONU.

Convoiul a fost lovit la doar câteva ore după ce armata siriană a declarat că armistiţiul vechi de o săptămână din Siria a ajuns la final.

Consiliul de Securitate al ONU va avea o întâlnire de nivel înalt miercuri pentru a discuta conflictul din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe