Fost procuror municipal: Procuratura este controlată de Plahotniuc

Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ivan Diacov susţine că procuratura Republicii Moldova este sub controlul lui Vlad Plahotniuc. Cel care deţine această primă funcţie în stat deţine toate pârghiile legale.
Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov
Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov (Epoch Times România)

Procurorul demisionat a afirmat că urmărind în mass media declaraţiile fostului şef adjunct al Ser­vi­ci­u­lui Pre­ve­nire şi Com­ba­tere a Spă­lă­rii Banilor (SPCB) din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a ajuns la concluzia generală că Mihail Gofman ar putea fi unul dintre cei care au participat la furtul miliardului.

„La mine au rămas multe întrebări: De ce el a ieşit în public? Situaţia fierbe în aşa măsură încât el a fost nevoit să iasă şi să spună? La o etapa sau alta el a avut conexiune. El a cunoscut. Nu degeaba numeşte nume grele”, a declarat Ion Diacov în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4.

În acest context, fostul procuror nu poate afirma cu certitudine că Mihail Gofman ar fi avut parte din miliard, dar totuşi el a fost în cercul persoanelor responsabile, vedea zilnic spălarea banilor dar nu făcea nimic să stopeze aceste ilegalităţi.

Dacă însă acesta deţine probe că i-ar fi raportat zilnic procurorului Eduard Harunjen despre spălarea banilor, atunci ultimul ar trebui să-şi dea demisia pentru a demonstra că nu este implicat. Diacov mai susţine că fostul angajat CNA trebuia să facă informaţia publică şi să nu-i raporteze doar lui Chetraru.

„În Republica Moldova maşinăria de spălat bani a lucrat ca nicăieri în altă parte. Gofman era în epicentru. Eu am o frică că dl Gofman poate să fie jertfă şi să stea la puşcărie dacă încape pe mâini necinstite şi el nu va putea dovedi nimic. Poate mai bine să stea acolo unde este”, a mai declarat Diacov, conform sursei citate.

Fostul procuror municipal mai avertizează că trebuie lansată o anchetă foarte serioasă şi nu doar declaraţii politice pentru a da aprecieri dacă prim-miniştrii Iurie Leancă sau Chiril Gaburici au acţionat corect atunci când au acordat băncilor suspecte banii statului. După intervenţia recentă a lui Gofman ne-am dat seama că cercul persoanelor care au furat miliardul este foarte larg, nu este doar Filat. Totul a început de la o schemă testată iniţial de către Grigore Gacichevici fostul şef al Băncii de Economii.

Doar un grup specializat de procurori creat sub control parlamentar ar putea la moment să investigheze cazurile date. În cadrul Procuraturii Generale există secţie privind examinarea cauzelor excepţionale care trebuia să se ocupe de cazurile miliardului furat şi al lui Vladimir Filat şi nu de către un procuror cu o experienţă de muncă de doar 4-5 ani.

„Plahotniuc controlează procuratura. Dacă ai procuratura, ai totul. Procurorul General este funcţia N1 în stat. Lupta pentru această funcţie se duce chiar de la începutul declarării independenţei ţării”, a confirmat fostul procuror municipal.

Amintim că fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman a dezvăluit în cadrul unei emisiuni televizate, cât şi în cadrul unei conferinţe de presă la Washington că principalul beneficiar al jafului de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova este oligarhul Vladimir Plahotniuc, în timp ce fostul premier Vlad Filat ar fi beneficiarul secund.

Mihail Gofman a mai cerut anchetă internaţională privind jaful din sistemul bancar moldovenesc acuzând şi faptul că după dezvăluirile pe care le-a făcut, el şi familia sa au fost ameninţaţi, iar aceasta a rămas captivă în Republica Moldova.