Fost preşedinte ecuadorian susţine că Assange ar fi interferat cu alegerile din SUA din 2016

Fostul preşedinte ecuadorian Rafael Correa (Getty Images)
Andrei Popescu
17.07.2019

Fostul preşedinte ecuadorian Rafael Correa a susţinut marţi, într-un interviu cu CNN, că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 în timpul şederii în Ambasada Ecuadorului din Londra, potrivit postului american de televiziune.

Interviul a fost acordat după ce CNN a publicat un “raport exclusiv” în care a citat documente nepublicate aparent obţinute de la companii de securitate şi care arată că Assange ar fi transformat ambasada Ecuadorului într-un centru de interferare în alegeri. Potrivit CNN, documentele respective mai susţin că Assange ar fi colaborat cu presupuşi hackeri ruşi şi alţi oficiali ruşi din sectorul de informaţii cu scopul de a păta reputaţia lui Hillary Clinton şi de a-i ruina şansele de a câştiga alegerile.

“Am observat că el a interferat cu alegerile şi noi nu permitem acest lucru deoarece avem principii, avem valori clare, aşa cum nu ne-ar plăcea ca cineva să interfereze în alegerile noastre”, a declarat Correa, potrivit raportului. “Nu vom permite ca acel lucru să se întâmple cu o ţară străină şi cu un prieten precum SUA”.

În 2012, Assange a primit azil în Ambasada Ecuadorului şi astfel a putut să evite urmărirea penală pentru acuzaţii de viol în Suedia, acuzaţii contestate de fondatorul WikiLeaks. Potrivit unor rapoarte media, Assange a încheiat un acord cu autorităţile ecuadoriene de a nu interfera cu alte state.

În 2017, Correa a fost succedat de Lenin Moreno, un susţinător al Statelor Unite. În 2018, Ecuadorul i-a blocat lui Assange accesul la Internet ca urmare a unor presupuse încălcări a acordului de neinterferare. În 2019, Moreno a anulat imunitatea lui Assange, permiţând poliţiei britanice sa îl scoată din clădire.

În interviul cu CNN, Correa a criticat WikiLeaks pentru faptul că a publicat informaţii doar despre Clinton şi a evitat publicarea de informaţii dăunătoare despre candidatul republican Donald Trump în perioada alegerilor prezidenţiale din 2016.

“Justificarea invocată de WikiLeaks a fost aceea că ei au furnizat informaţii adevărate”, a declarat Correa pentru CNN. “Sigur, dar au fost [informaţii] doar despre Hillary Clinton. Nu şi despre (Donald) Trump. Prin urmare, ei nu am spus întregul adevăr. Şi a nu spune întregul adevăr este manipulare. Şi noi nu permitem acest lucru”.

Correa a respins ideea că Ecuadorul a cooperat cu WikiLeaks pentru a-l ajuta pe Trump să devină preşedinte.

“Sunt mult mai apropiat de Hillary Clinton decât de Trump. O cunosc pe Hillary, o admir. Am fost student în SUA şi îmi făceam doctoratul când Bill Clinton era preşedinte. Trump este un inamic al migranţilor noştri. De ce l-aş susţine? Acest lucru nu are sens”, a mai declarat fostul preşedinte ecuadorian.

Assange este în prezent în închisoare în Marea Britanie pentru o sentinţă de 50 de săptămâni primită pentru încălcarea condiţiilor eliberării condiţionate. El luptă împotriva cererilor de extrădare în SUA, care l-a acuzat că a conspirat cu Chelsea Manning, fost analist în serviciul de informaţii al armatei SUA, pentru a publica în 2010, pe website-ul WikiLeaks, un volum mare de documente secrete privind operaţiuni militare americane în Irak şi Afganistan, precum şi documente privind abuzuri privind drepturile omului comise de Centrul de Detenţie Guantanamo Bay din Cuba. Dacă va fi găsit vinovat Assange ar putea primi până la 175 de ani de închisoare. Este de menţionat că Washingtonul nu a formulat acuzaţii împotriva lui Assange în legătură cu scurgerile de informaţii legate de alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor