Assange apare la tribunal pentru prima audiere în cazul extrădării sale în SUA

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, va participa vineri la prima sa audiere într-un tribunal britanic de când SUA a depus o cerere oficială de extrădare a acestuia pe baza unor acuzaţii privind spionajul, cerere ce a fost semnată miercuri de ministrul britanic de interne Sajid Javid.

În cazul în care cererea de extrădare este aprobată, avertizorul de integritate s-ar putea confrunta cu 18 capete de acuzare pentru spionaj – formulate de Departamentul american de Justiţie (US DoJ) – într-un tribunal districtual din statul american Virginia.

Washingtonul l-a acuzat pe Assange că a conspirat cu Chelsea Manning, fost analist în serviciul de informaţii al armatei SUA, pentru a publica în 2010, pe website-ul Wikileaks, un volum mare de documente secrete privind operaţiuni militare americane în Irak şi Afganistan, precum şi documente privind abuzuri privind drepturile omului comise de Centrul de Detenţie Guantanamo Bay din Cuba. Dacă va fi găsit vinovat Assange ar putea primi până la 175 de ani de închisoare.

Assange, un cetăţean australian în vârstă de 47 de ani, a fost arestat în luna aprilie în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde a locuit din 2012, pentru a evita un ordin de extrădare în Suedia, unde a fost acuzat de atac sexual. În prezent el este în închisoare pentru că a primit o sentinţă de 50 de săptămâni pentru încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune. Procurorii suedezi au redeschis cazul de viol împotriva lui Assange la scurt timp după arestarea acestuia în Londra. Australianul este acuzat că ar fi violat o femeie în timpul unei vizite în Suedia în 2010. Un alt caz, tot în Suedia, privind comportament sexual neadecvat şi care implică o altă femeie a fost anulat după expirarea termenului de prescripţie. Assange şi susţinătorii săi au declarat că acuzaţiile aduse împotriva sa sunt false.

Assange a fost prea bolnav pentru a apărea luna trecută la o audiere în Curtea Magistraţilor din Westminster în legătură cu cererea de extrădare făcută de SUA, potrivit publicaţiei The Guardian. Audierea respectivă a fost reprogramată pentru astăzi şi, în funcţie de starea sănătăţii lui Assange, audierea ar putea avea loc la închisoarea Belmarsh unde se află închis în prezent.

Fondatorul Wikileaks a fost transferat recent în spitalul închisorii Belmarsh după ce a „slăbit periculos de mult în spatele gratiilor”, o sursă din cadrul închisorii chiar afirmând că „nici starea sănătăţii sale mentale nu e prea bună”. Tatăl său, care aparent l-a vizitat pe Assange miercuri, a declarat că fiul său a suferit „schimbări considerabile” de la ultima lor întâlnire, cu ocazia Crăciunului trecut, adăugând că acesta a pierdut aproximativ 9 kg. Totuşi, tatăl său a precizat că Assange rămâne optimist că nu va fi extrădat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe