Suedia redeschide ancheta preliminară pentru viol împotriva lui Julian Assange
alte articole
Procurorii din Suedia au declarat luni că redeschid o investigaţie preliminară în dosarul pentru viol pe numele fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, potrivit Deutsche Welle.
Redeschiderea anchetei plasează Marea Britanie, care l-a arestat pe Assange luna trecută pentru încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune, în situaţia în care va trebui acum să decidă dacă îl va extrăda pe avertizorul de integritate în Suedia sau în Statele Unite, unde a fost acuzat de conspiraţie pentru încercarea de a accesa în 2010, împreună cu fosta analistă americană de informaţii Chelsea Manning, un calculator guvernamental american care conţinea informaţii secrete. Acuzaţia îi poate aduce lui Assange cinci ani de închisoare. Totuşi, experţi şi foşti oficiali ai sectorului american de informaţii au declarat că SUA ar putea anunţa şi alte acuzaţii împotriva avertizorului de integritate.
Viceprocurorul suedez Eva-Marie Persson a declarat că “încă există motive suficiente pentru a suspecta că Assange a comis viol”.
“Decizia precedentă (în mai 2017) de a închide investigaţia nu s-a bazat pe dovezi, ci pe dificultăţile care au blocat investigaţia. Este opinia mea că este necesară o nouă chestionare a lui Assange”.
WikiLeaks a susţinut că redeschiderea acelei investigaţii îi oferă lui Assange “o şansă de a-şi reabilita numele”.
“De când Julian Assange a fost arestat în 11 aprilie 2019, a existat o presiune politică considerabilă asupra Suediei de a redeschide investigaţia, dar întotdeauna a existat presiune politică în acest caz”, a susţinut într-o declaraţie Kristinn Hrafnsson, redactor şef al WikiLeaks.
Avocatul suedez al lui Assange, Per E. Samuelson, a afirmat că este “foarte surprins” de decizia redeschiderii anchetei.
“Este stânjenitor pentru Suedia să redeschidă investigaţia. [Assange] a dorit întotdeauna să ajute la rezolvarea acestei probleme suedeze”, a declarat Samuelson într-un interviu acordat televiziunii suedeze SVT.
Totuşi, Samuelson a adăugat că clientul său doreşte să ajute la investigaţie şi că marea problema a lui Assange este potenţiala extrădare în SUA.
Procurorii suedezi au lansat acuzaţii preliminare după ce Assange a vizitat ţara scandinavă în 2010. Investigaţia a fost declanşată de plângerile înregistrate de două femei suedeze care au declarat că sunt victime ale unor infracţiuni sexuale comise de australian, care s-a întâlnit cu ele cu ocazia unei prelegeri ce a avut loc în Stockholm, în august 2010. După ce a plecat din Suedia în Marea Britanie în septembrie 2010, Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra în iunie 2012 pentru a evita extrădarea.
Una dintre acuzaţii a fost anulată în 2017 după prescrierea ei. A mai rămas acuzaţia de viol, care va fi prescrisă în 2020, însă procurorii nu au putut urmări cazul pentru că nu îl puteau aduce pe Assange în Suedia cât timp acesta era blocat în ambasada ecuadoriană.
În prezent, Assange a primit o sentinţă de 50 săptămâni de închisoare în Londra pentru încălcarea condiţiilor de eliberare pe cauţiune. El a fost arestat de poliţia britanică luna trecută, după ce Ecuadorul i-a revocat azilul politic, acuzându-l că s-a amestecat în afacerile externe ale naţiunii sud-americane.
Assange, în vârstă de 47 de ani, a devenit faimos după ce WikiLeaks a publicat un volum mare de informaţii divulgate, unele referitoare la operaţiunile militare americane din Afganistan şi Irak, sau privind condiţiile din centrul de detenţie din Guantanamo.