SUA anunţă noi acuzaţii de spionaj împotriva fondatorului WikiLeaks.

Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019
Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019 (Jack Taylor/Getty Images)

SUA a formulat joi noi capete de acuzare împotriva lui Julian Assange, acuzându-l de periclitarea siguranţei Statelor Unite prin publicarea unor documente secrete în 2010, potrivit Deutsche Welle.

Cele 17 capete de acuzare formulate de procurorii Departamentului de Justiţie susţin că fondatorul WikiLeaks a ajutat şi instigat la furtul unor documente secrete şi a publicat informaţii secrete compromiţătoare.

Acum, Assange se confruntă în total cu 18 capete de acuzare şi ar putea rămâne în spatele gratiilor timp de câteva decenii dacă va fi extrădat din Marea Britanie şi dacă va fi condamnat în SUA.

În anunţul lor, procurorii l-au acuzat pe Assange că i-a cerut lui Chelsea Manning, fost analist de informaţii în cadrul forţelor armate americane, să obţină şi să divulge informaţii secrete dăunătoare pentru SUA.

Cazul se axează pe temeri legate de libertăţile media şi publicarea informaţiilor sensibile, procurorii afirmând că Assange se depărtează mult de protecţiile oferite de Primul Amendament al Constituţiei americane.

Capetele de acuzare au legătură cu publicarea unui volum masiv de informaţii secrete, inclusiv numele unor informatori confidenţiali a căror viaţă ar fi putut fi pusă în pericol în Iran, Siria, China, Irak şi Afganistan, au mai precizat procurorii.

O instanţă britanică l-a condamnat pe Assange, la începutul acestei luni, la 50 de săptămâni de închisoare pentru nerespectarea condiţiilor eliberării pe cauţiune. Fondatorul WikiLeaks se confruntă cu cereri de extrădare atât din partea SUA cât şi a Suediei.

WikiLeaks a criticat noile capete de acuzare, afirmând că ele ameninţă reporterii şi jurnaliştii într-un cadru mai extins.

Avocatul american al lui Assange, Barry Pollack, a declarat: “Aceste acuzaţii fără precedent demonstrează gravitatea pericolului pe care inculparea criminală a lui Julian Assange o reprezintă pentru toţi jurnaliştii care doresc să informeze publicul în legătură cu măsuri luate de guvernul american”.