Fost premier: Unii cred că un nou conflict transnistrean nu ar fi chiar atât de rău pentru Moldova

Cu toate că în Moldova există o oarecare frică de un nou conflict transnistrean, Ion Sturza a specificat că ar exista unii politicieni moldoveni care ar fi de acord cu „un mic conflict” în regiunea transnistreană, doar să revină pe agenda Occidentului.
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)
Maria Maevschi
26.08.2017

Fostul premier moldovean, Ion Sturza a menţionat că în Moldova persistă în continuare o oarecare teamă de acest conflict îngheţat din regiunea transnistreană care în orice moment ar putea să redevină fierbinte. Mai este şi teama de trupele ruseşti, care „numai trupe nu sunt, în sens că este un contingent destul de limitat”.

„O problemă mare sunt aceste 20 mii de tone de armament/muniţii pe care practic este imposibil să le mai duci undeva din Transnistria”, a opinat Sturza, considerând totuşi că acest conflict din stânga Nistrului ar fi mai mult o percepţie fals creată, întrucât „occidentalii spun foarte des că voi dacă nu aţi fi avut Transnistria, trebuia s-o inventaţi, doar datorită ei sunteţi în vizorul opiniei publice occidentale”.

Acesta a mai mărturisit că în cadrul unor discuţii cu fostul preşedinte georgian, Mikheil Saakashvili, privind războiul „declanşat de Moscova în Georgia”, acesta din urmă ar fi declarat că i se creează impresia că Occidentul a cam uitat de ei, după care foarte repede ar fi schimbat subiectul.

Ulterior, Sturza a observat ca şi „în Moldova cineva are impresia că Occidentul pierde interesul faţă de noi, şi ne abandonează în sensul asistenţei financiare, suportului securităţii personale, etc., şi un mic conflict, doamne fereşte, nu ar fi el chiar atât de rău ca să revenim pe agendă”, întrucât Transnistria în sine este un punct care captează interesul Occidentului vizavi de regiune şi de Moldova.

„Europenii nu contează, vă spun sincer, contează administraţia americană, o parte a conservatorilor americani care întotdeauna sunt receptivi la tot felul de poveşti de aşa gen. Eu aş fi vrut să fim foarte lucizi, liniştiţi şi să nu încercăm problemele personale de a ne reîntoarce interesul faţă de persoana noastră printr-un eventual demers care ar declanşa un conflict sau redeschiderea unui conflict pe Nistru. Aşa văd eu lucrurile”, a declarat Sturza în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor